Štajnmajer: Nema posebnih uslova

Ministar spoljnih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer pruža "snažnu" podršku evropskoj perspektivi Srbije.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.03.2006.

18:57

Default images

Štajnmajer je u Beogradu kazao da EU očekuje da vlasti u Beogradu "sve učine" da uhapse i Haškom tribunalu izruče Ratka Mladića. Posle susreta s ministrom spoljnih poslova Vukom Draškovićem, Štajnmajer je naglasio da se od Srbije ne traži ispunjenje nekih posebnih uslova, već istih onih koji važe za druge države koje su otpočele pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

"Očekujemo da Srbija i Crna Gora u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom. Naravno, Srbija mora da učini sve što je u njenoj moći da Ratko Mladić bude uhapšen i izručen Haškom tribunalu", rekao je nemački ministar.

Koštunica i Štajnmajer o pridruživanju SCG EU

Šef nemačke diplomatije Frenk-Valter Štajnmajer je, tokom susreta sa srpskim premijerom Vojislavom Koštunicom, istakao da Nemačka pruža punu podršku SCG u procesu evropskih integracija i dodao da je potrebno da državna zajednica ispuni preostale međunarodne obaveze.

Kako se navodi u saopštenju iz Kabineta premijera, Koštunica je nemačkom ministru preneo da rešenje za Kosovo i Metohiju treba da se zasniva na međunarodnom pravu i poštovanju principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta država i da je to rešenje suštinska autonomija u okviru granica Srbije.

Biće potrebni mnogi kompromisi

Frank-Valter Štajnmajer izjavio je u Beogradu da će pregovori o statusu Kosova od svih strana zahtevati brojne kompromise i ocenio da građane regiona tek treba na to pripremiti.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, Štajnmajer je rekao da je u razgovoru ocenjeno da je početak dijaloga o decentralizaciji, 20. i 21. februara u Beču, bio ohrabrujući znak. "Nadamo se da će krajem ove godine sa razjašnjavanjem pitanja statusa Kosova nestati jedna od prepreka za ostvarivanje evropske perspektive država zapadnog Balkana", rekao je nemački ministar.

Nemački ministar je rekao da je u razgovoru bilo reči i o razvoju ekonomskih odnosa dve zemlje i o mogućnostima da se nemačka preduzeća još više podstaknu na ulaganje u Srbiju.

Predsednik Srbije Boris Tadić potvrdio je da je sa Štajnmajerom razgovarao o privrednim odnosima, pitanju Kosova i o referendumu u Crnoj Gori, i ponovio da se zalaže za očuvanje državne zajednice. "Ja sam za očuvanje državne zajednice SCG, ali svakako podržavam stav i crnogorske opozicije i vlasti da je prihvatljiv kriterijum od 55 odsto glasova. Ako je prihvatljiv za obe političke grupacije u Crnoj Gori i za EU, prihvatljiv je i za predsednika Srbije", rekao je Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

11 h

Podeli: