"Iza afere stoji Danica Drašković"

Velimir Ilić priznao je da je neko iz ministarstva dao pismo sa memorandumom vlade, ali da na pismu ne stoji njegov potpis.

Izvor: B92, Beta

Petak, 17.02.2006.

10:43

Default images

Izjavi ministra Velimira Ilića prethodilo je saopštenje iz njegovog Ministarstva za kapitalne investicije u kojem se kaže da nikakav ugovor nije sklopljen sa firmom Dragana Marjanovića Global Fajnans. Kako se na kraju ispostavilo, tačno je da ne postoji nikakav ugovor, ali zato postoji pismo sa memorandumom Vlade Srbije i Ilićevog Ministarstva, čiji je potpisnik i dalje nepoznat.

Ministar Velimir Ilić kaže da iza cele ove, tobože afere, stoje Danica Drašković i njeni ambasadori. "Neko iz Ministarstva mu je dao neki papir, mada ja nemam nijedan dokumenat da je takvo pismo upućeno. Ništa potpisao nisam. Pokažite mi moj potpis na bilo kakvom pismu i priznaću kompletnu krivicu. A ambasador je neka junačina, koja je tobože sprečila neke malverzacije. Jadni su ti ambasadori i zato nije ni čudo što imamo ove probleme i sa Kosovom i sa Crnom Gorom. Želim da se zahvalim Blicu i vašoj televiziji na velikoj brizi koju su ukazali da bi se sprečile tobože neke malverzacije. Borite se da nikakvo pismo ne izađe iz Srbije bez strogih vaših kontrola", rekao je ministar Ilić za B92.   

Prema tvrdnji Dragana Marjanovića, on se u pismu ovlašćuje da pronađe australijske investitore zainteresovane za izgradnju puta Beograd-Požega. Marjanović kaže da je lažna tvrdnja da je on kriminalac i da je ležao u zatvoru zbog protiv zakonite prodaje tuđeg zemljišta. Tu laž je, kako kaže, u javnost plasirao ambasador SCG u Australiji Milovan Glišić, koji je ranije i zatražio od Vlade Srbije da povuče pismo preporuke. Marjanovića je, međutim, najviše iznenadilo pisanje Blica, u kojem se navodi da je premijer Srbije Vojislav Koštunica povukao preporuku firmi Global Fajnans, zbog toga što je ustanovljeno da je njen vlasnik umešan u kriminal.

"Ja to ne verujem da je išta povučeno, ja sam samo prestao dok se gospodin Glišić, ambasador, Njegova ekselencija, ne suoči sa svojim glupostima koje je napravio. To je čista laž i ja ću to dokazati Ministarstvu, ako je potrebno i predsedniku Vlade Srbije, dobiće izveštaj od Federalne policije Australije, izveštaj o meni ko sam i šta sam." 

Marjanović kaže da je njegova saradnja sa Vladom Srbije počela u maju prošle godine u Koštunićima kada je upoznao ministra za kapitalne investicije Velimira Ilića i sa njim postigao prvi usmeni dogovor. Ipak, još uvek se ne zna da li je Marjanović u poslednjih devet meseci uspeo da pronađe nekog investitora za obnovu putne mreže u Srbiji.

"Na kazanu s ministrom, generalom i premijerom"

Na pitanje kako je došlo do dogovora s ministrom Velimirom Ilićem, Marjanović je odgovorio da su se načelno o tome dogovorili prošle godine, na proslavi u Koštunićima. "Prošle godine sam bio u Srbiji, a pošto se bavim internacionalnim finansijama i izgradnjom zemljišta i putne infrastrukture širom sveta, upoznao sam se, na Vidovdan i posredstvom nekih ljudi, sa Ilićem, premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom i generalom Jovanom Čekovićem na kazanu sa slatkim kupusom. Glupost i laž su tvrdnje da sam za put Beograd-Čačak novac prikupljao od srpske dijaspore u Australiji, a laž je i da sam pravosnažno osuđivan", kaže Marjanović.

"Povučena preporuka"

Blic danas piše da je Velimir Ilić ovlašćenje za prikupljanje novca dao firmi Global fajnans, čiji vlasnik Marjanović, koji ima kriminalni dosije, a da je Vlada Srbije, pošto je ustanovljeno da je vlasnik te firme umešan u kriminal, povukla preporuku. List piše da nije poznato koliko je Marjanović skupio novca od srpske dijaspore u Australiji niti da li je neki dinar stigao za obnovu putne mreže u Srbiji. "Marjanović je u Australiji pravosnažno osuđen zbog prevare, a Blic nezvanično saznaje da je u zatvoru bio zbog protivzakonite prodaje tuđeg zemljišta", navodi list.

Ilić: Disciplinujte diplomate

Ministar u Vladi Srbije za kapitalne investicije uputio je otvoreno pismo ministru spoljnih poslova Srbije i Crne Gore u kom traži da disciplinuje nastupe diplomata SCG u inostranstvu. Ilić je naveo da je poslednji primer apsolutnog neznanja izjava ambasadora SCG u Francuskoj Predraga Simića povodom koncesije za izgradnju, korišćenje i održavanje autoputa od Horgoša do Požege.

"Opšte je poznata činjenica da, kada je tender u toku, svako komentarisanje i izlaženje u javnost s proizvoljnim informacijama o tome ko se javio na oglas i koji je ponuđač favorizovan može dovesti do direktnog obaranja tendera. Takvo istupanje Simića nanosi neprocenjivu štetu i Ministarstvu za kapitalne investicije i Vladi Srbije i SCG", navodi Ilić.

"Molimo Vas da disciplinujete i povedete računa o radu svojih službenika zaposlenih u diplomatskim predstavništvima Srbije i Crne Gore. Dešava se da se, umesto da se bave svojim diplomatskim poslovima, oni bave i krajnje stručnim poslovima u kojima pokazuju apsolutno neznanje i time mogu da nanesu neprocenjivu štetu zemlji koju predstavljaju", navodi Ilić.

Tender za koncesije na autoputu od Horgoša do Požege raspisan je u oktobru 2005. i još traje.

Simić odbacio Ilićeve kritike

Ambasador SCG u Francuskoj Predrag Simić odbacio je kritike da je svojim istupima ugrozio tender za auto-put od Horgoša do Požege, rekavši da nijednom izjavom nije odstupio od instrukcija koje mu je dao srpski ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić.

Simić je rekao da se tom temom bavio na Ilićev izričiti zahtev i na osnovu instrukcija koje mu je lično dao pre odlaska na dužnost u Francusku: "Tako da, ako je ministar u medjuvremenu promenio stavove, trebalo je da mi kaže. Ako to nije učinio, ne znam zbog čega je izabrao ovakav način komunikacije u javnosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: