Četvrtak, 19.01.2006.

08:45

Visbaden potvrdio domaće nalaze

Nalaz Instituta iz Vizbadena potvrđuje da je na premijera Srbije Zorana Đinđića pucano iz zgrade u Ulici admirala Geprata.

Izvor: B92

Default images

Takođe, nalaz potvrđuje i da su tom prilikom ispaljena dva metka. Identičan zaključak o smrti premijera dali su na suđenju u Specijalnom sudu i dvojica sudskih veštaka iz Srbije, specijalista sudske medicine Dušan Dunjić i balističar Milan Kunjadić.

Stručnjaci iz Visbadena u nalazu koji je stigao u Beogard pre nedelju dana navode da su u svom veštačenju koristili činjenice i izjave svedoka koje su dobili kao i do sada nepoznate podatke.

U zaključku nalaza stoji da se iz dokaza i svih izjava može zaključiti da je premijer Srbije Zoran Đinđić 12. marta 2003. smrtonosno pogođen u grudi prvim pucnjem sa jednog prozora zgrade u Ulici admirala Geprata 14 dok je stajao leđima okrenut ulazu u zgradu na stepenicama. Stručnjaci iz Visbadena navode i da je u ovom trenutku nemoguće precizirati da li su vrata tada bila otvorena ili zatvorena.

Drugi pucanj je prema nalazu nemačkih veštaka pogodio telohranitelja Milana Veruovića koji je stajao kod ulaza u zgradu Vlade. Dalje je ovaj metak pogodio kamenu ivicu pored ulaznih vrata i tu se raspao. Delići tog metka su se odbili i moguće je da su izazvali povrede na butini premijera. Kod ovog pucnja vrata su sigurno bila otvorena

Na osnovu izjava telohranitelja i na osnovu dokaza, metak koji je udario u zid vlade nema nikakve veze sa onim koji je ubio premijera. Stručnjaci navode da takva hipoteza ne bi mogla da objasni povrede na premijerovim grudima. Sasvim je jasno da je premijer Đinđić odmah pao pri pogodku tako da su mu noge ostale napolju, gde je i stajao, a telo je upalo u zgradu. Oni smatraju da je snaga drugog projektila koji je pogodio Veruovića i udario u zrgafu, gde se i raspao, bila dovoljna da izazove povrede kakve se nalaze na premijerovom telu.

Ovakvim nalazom praktično je potvrđeno da je premijer stajao na samom ulazu u Vladu, da je na njega pucano iz admirala geprata i da je prvi metak pgogodio premijera a drugi Milana Veruovića, o trećem metku, iz Nemanjine ulice nema govora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: