Slučaj Mobtel: Počela hapšenja

Kako B92 nezvanično saznaje, danas oko 18 časova policija je uhapsila dva visoka funkcionera Mobtela.

Izvor: B92

Nedelja, 15.01.2006.

09:34

Default images

Kao što je B92 ranije objavio, iz pouzdanih izvora redakcija je saznala da će naredne nedelje biti pokrenuta široka policijska akcija sa privođenjem osumnjičenih u aferi Mobtel. Međutim, akcija MUP-a je počela već danas oko 18 časova privođenjem dva bivša rukovodioca Mobtela.

Akcija se nastavlja i dalje, i biće privedeni svi koji budu dostupni organima gonjenja, saznaje B92. Postoje ozbiljne indicije da su pojedini članovi porodice Karić napustili zemlju.

Poreska uprava sutra će podneti krivičnu prijavu protiv Sretena Karića i još nekih lica zbog utaje poreza prilikom prodaje oko 80 stanova po ceni ispod tržišne vrednosti, ekskluzivno saznaje B92. Do sada proverena dokumentacija ukazuje da se radi o privrednom kriminalu najvišeg ranga u koji su umešani mnogi članovi porodice Karić i osoba ljudi koji su za njih radili, od menadžera do nekih sudija.

Sumnja se da su počinjena brojna krivična dela, od ugrožavanja nacionalne bezbednosti do višemilionske utaje poreza. Iako je organizator Bogoljub Karić, na udaru zakona će se, prema našim saznanjima, naći Sreten Karić, koji je prošle nedelje odbio da se odazove pozivu nadležnih organa.

Kako saznaje B92, Sreten Karić je utajio porez kod kupovine stanova. Prema izveštaju koji je urađen za potrebe austrijskog Mobilkoma, između ostalog Mobtel je 2003. kupio 79 stanova i zbog toga zabeležio gubitak od 11 miliona evra. Četiri stana pripalo je porodici Karić, a 75 su kupili radnici Mobtela za 10 odsto stvarne vrednosti. Tako su stanovi, koji vrede po 100.000 evra, prodavani za nekoliko hiljada, a time plaćani višestruko manji porezi, zbog čega će sutra biti podneta krivična prijava protiv Sretena Karića.

Podsetimo da je prema analizi Mobilkoma, Bogoljub Karić od Astra simita za 2003. godinu primio platu od 2,6 miliona evra. Njegova braća Dragomir i Zoran Karić po 1,7 miliona evra za tu godinu. A Sreten Karić zaradio je 1,3 miliona evra.

Kako smo ranije objavili, Interpol sa Kipra obavestio je MUP Srbije da se vodi istraga protiv državljana SCG Sretena i Slavice Karić u vezi sa sumnjivim novčanim transakcijama. Interpol iz Nikozije u zahtevu MUP-u traži "proveru i dodatne informacije" o Sretenu Kariću iz Peći i Slavici Karić iz Đakovice koji se vlasnici of šor kompanije u toj zemlji. Preko tih kompanija Sretena Karića, kako je B92 saznao iz dokumentacije iznete i na arbitraži u Cirihu, BK trejd je uspeo formalno da uknjiži svoj osnivači ulog u Mobtelu.

Karić: Odazvaću se pozivu istražnih organa

Lider Pokreta Snaga Srbije Bogoljub Karić rekao je za FoNet da je cela afera sa Mobtelom izmišljena kako bi se zaustavio rast rejtinga PSS-a i najavio da će uskoro doći u Beograd i odazvati se svakom pozivu istražnih organa, ukoliko ih bude.

"Sada kad je PSS dostigao treće mesto u Srbiji sa jakim rejtingom i podrškom građana koji su prepoznali kod nas snagu koja može da zaustavi pljačku i rasturanje državne teritorije, sad je suština kako narodu zamagliti oči Karićem i izmišljenom aferom o Mobtelu i privrednom kriminalu", rekao je Karić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: