Vlada: Bez restrikcija struje

Zbog prevelike potrošnje struje, dovedeno je u pitanje redovno snabdevanje, kažu u EPS-u traže poskupljenje od 20 odsto.

Izvor: B92

Subota, 05.11.2005.

09:57

Default images

Da bi se građani primorali na štednju, Elektroprivreda Srbije traži poskupljenje, pošto je u poslednje dve nedelje povećana potrošnja struje za grejanje i dogrevanje. Iz Vlade Srbije, međutim, poručuju da ucene ne dolaze u obzir.

Zamenik generalnog direktora EPS-a, Dragojlo Bažalac, kaže da je poskupljenje neophodno kao vrsta prinude. "Ma, nema bez prinude. Samo je cena prinuda. Gospodo, kada mi nemamo mogućnosti, mora neko to uvesti ili će biti redukcija."

I dok iz EPS-a najavljuju restrikcije, u Vladi Srbije kažu da će tokom zime struje sigurno biti dovoljno. Međutim, to ne znači da će Vlada odobriti zahtev da struja poskupi za 20 odsto.

Na najavu iz Elektroprivrede Srbije da struje neće biti ako ne poskupi, savetnik  potpredsednika Vlade za energetiku Zorana Mihajlović-Milanović za B92 kaže: "Ne dolaze u obzir nikakve ucene, restrikcija neće biti, struje će biti." Slično su reagovali i građani s koijma smo razgovarali.

U poslednja dva meseca gotovo svi nadležni ministri i sam potpredsednik Vlade izjavljivali su da do kra­ja go­di­ne ne tre­ba oče­ki­va­ti ni­ka­kvo poskuplje­nje stru­je. Da li se to odnosi i na sadašnji zahtev EPS-a trebalo bi da se sazna najranije sredinom novembra, navodi savetnica za energetiku potpredsednika Vlade.

"Kada se bude davao jasan stav o ceni, pored ostalih argumenata, razmotriće se već dostignuti nivo cena i šta to znači za budžet i građane. Cena u svakom slučaju ne može da bude jedini način da se pokrivaju troškovi, ne samo EPS-a, nego bilo kojeg javnog preduzeća, kaže Zorana Mihajlović-Milanović. Direktor Centra za slobodno tržište Miroslav Prokopijević za B92 kaže da je struja koju građani Srbije plaćaju znatno jeftnija u poređenju sa okolnim zemljama, zbog čega je sa te strane zahtev EPS-a za poskupljenjem legitiman.

Međutim, prema njegovim rečima, teško je utvrditi koja je cena realna, s obzirom na to da još ne postoji tržište i da je EPS monopolista: "Kao će vlada reagovati, ne znam, mislim da će vrlo nervozno reagovati, ali da to neće biti dobro za EPS, koji će beležiti gubitke, a ni za potrošače, jer će biti restrikcija ili ograničenja. Ovo je za Vladu nepovoljan trenutak zbog pregovora sa MMF-om."

Pištolova: Zahtevi legitimni, razlozi nerealni

Sijka Pištolova, urednik sajta Enerdži obzerver i neko ko godinama prati pitanja energetike, kaže za B92 da su povodi koje navodi EPS neobični, ali da su sami zahtevi legitimni, jer je struja kod nas najjeftinija u regionu.

Ona ipak navodi da i tu postoji problem: "Nisam sigurna da će EPS, ukoliko i dobije poskupljenje, na pravi način iskoristiti novac od tog poskupljenja. Naime, oni do sad nisu ništa uradili na svom upristojavanju. Nisu smanjili svoje troškove proizvodnje, nisu rešili problem viška radnika, kojih i te kako ima. Isto tako, sadašnje rukovodstvo EPS-a, po mom dubokom ubeđenju, uopšte nema strategiju, ne zna šta će sa svojom kompanijom."

Ona smatra i da sam povod koje EPS navodi za poskupljenje nisu realni: "Nije mi jasno na osnovu čega je povećana ta potrošnja. Znamo da  industrija bukvalno stoji, znači tu nema ko da poveća potrošnju. A i dani su bili relativno topli. Prema tome, mislim da je tu nešto drugo u pitanju."

Ekonomista i novinar ’’Vremena’’, Dimitrije Boarov, smatra da  Elektroprivreda Srbije još nema razloga za restrikcije, ali da sa druge strane njihovi argumenti nisu slabi: "Smešno je da smo ponovo došli u situaciju da je struja najjeftiniji energent za grejanje i to su vrlo ozbiljni debalansi. Ako se to dozvoli, onda doista može doći do takvog preorijentisanja potrošača na struju da na zimu dođemo do sloma snabdevanja iz realnih razloga."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

7 h

Podeli: