Ukinuta vojna obaveza u Slovačkoj

Slovačka armija više neće pozivati mladiće na odsluženje vojnog roka, poslednji obveznici napustiće kasarne do kraja godine.

Izvor: B92

Subota, 16.07.2005.

12:56

Default images

Slovačka armija od 1. januara 2006. postaće potpuno profesionalna, saopštio je ministar odbrane Juraj Liška. Za obaveštenje o ukidanju vojnog roka Liška je odabrao neobaveznu atmosferu velikog muzičkog festivala u mestu Trenčin, gde je ministar obučen u majicu i farmerke dobio ovacije kada je u petak rekao "od danas mladići neće morati u vojsku".

Trenutno vojni rok u slovačkim kasarnama služi 1.600 mladića, a poslednjih 300 je na odsluženje otišlo početkom jula, između ostalog u elitnu jedinicu predsedničke garde. Ti poslednji mladići, koji su po zakonu o vojnoj obavezi obukli uniformu slovačke armije u kasarnama, ionako rade samo pomoćne poslove i armija za njih lako može da nađe zamenu, kazao je ministar.

Iako će slovačka armija poput češke postati potpuno profesionalna, vojna obaveza se ne ukida potpuno, jer će svi mladići koji napune 19 godina biti evidentirani u spisku vojnih obveznika, ali armija će ih pozvati samo u slučaju rata ili ratnog stanja. "I tada će moći da odaberu da li hoće da služe sa oružjem u ruci ili da na način kao što se do sada služio civilni vojni rok", rekao je Liška.

Masovna profesionalizacija armija u zemljama-članicama NATO-a počela je 90-tih godina prošlog veka, kada su vojni rok ukinule redom 1995. Belgija, godinu dana kasnije Holandija a zatim 2001. Francuska, 2002. Španija. Od novih članica NATO-a prva je svoju vojsku profesionalizovala Slovenija 2003. godine, a prošle godine Mađarska i Češka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

11 h

Podeli: