Subota, 09.07.2005.

10:06

Pretraga mesta eksplozija u Londonu

Potvrđeno da je u napadima u Londonu stradalo 49 ljudi. Sigurno ih ima preko 50, a manje od 100, kažu u londonskoj policiji.

Izvor: B92, Beta

Default images

Međutim, zvaničnik Skotland jarda Džim Diki izjavio je da nijedna od žrtava terorističkog napada u Londonu nije identifikovana. "Za sada ne posedujemo nijedan element koji bi nam omogućio identifikaciju bar jedne žrtve", rekao je on. U Londonu se i dalje nastavlja izvlačenje tela žrtava terorističkih napada u metrou.

Zamenik šefa policije Endi Troter rekao je da trenutno ne postoje podaci o broju osoba koje su i dalje zatočene u olupini voza ispod stanice Kings kros: "Ovaj proces se odvija sporo, metodološki i isuviše pedantno. Istovremeno ekipe forenzičara rade s nama kako nijedan dokaz ne bi bio izgubljen. Treba će dosta vremena kako bi ovaj posao bio završen i biće urađen s neophodnim dostojanstvom prema preminulima", kazao je Troter. Žrtve nisu samo iz Britanije, već i iz Siera Leonea, Australije, Portugala, Poljske i Kine.

Zamenik šefa Skotland Jarda, Brajan Pedik, rekao je da analiza podataka iz metroa od četvrtka ujutro pokazuju da su se eksplozije desile u vremenskom razmaku od nekoliko sekundi u 8.50 ujutro. Policija veruje da eksploziv teroristi nisu lično napravili već su ga ili uzeli od neke vojske ili kupili.

"Ili su bili neki ljudi pored eksplozivnih naprava, koji su sinhronizovali satove i potom simultano aktivirali svoje sprave ili su ove bombe detonirane uz pomoć satnog mehanizma", rekao je Pedik.

U međuvremenu je još jedna organizacija preuzela odgovornost za napade, ali ni njena autentičnost se ne može proveriti. Forenzička istraga do sada je utvrdila i da se u svakoj bombi, koje su u četvrtak potresle London, nalazilo oko 5 kilograma eksploziva. Takođe, utvrđeno je da su tri bombe u podzemnoj železnici eksplodirale u razmaku od 50 sekundi, odnosno gotovo istovremeno.

Podsetimo, šef Metropoliten policije Ian Bler rekao je da je policija neumoljivo odlučna da pronađe odgovorne za postavljanje bombi. "Nemamo nikakve nagoveštaje da je bombe aktivirao bombaš-samoubica. S druge strane, još uvek ništa ne možemo potpuno isključiti. Jedino je jasno, po vremenu događaja, da akciju nije mogla izvesti jedna osoba", rekao je on, dodajući da je i ranije bilo očigledno da jedna teroristička ćelija deluje u Britaniji. Ovaj teroristički napad šef londonske policije je opisao kao krajnje proizvoljan, slučajan i netolerantan prema bilo kojoj rasi, polu ili uzrastu.

Povređene je u bolnici posetila i britanska kraljica, koja je poručila da terorizam neće promeniti način života Britanaca. Gradonačelnik Londona Ken Livingston rekao je da se i ranije verovalo da je napad na grad neizbežan i dodao da su zbog stalnih vežbi službe za spasavanje radile savršeno kao sat: "Želeo bih da čestitam svima. Nije bilo panike, svi su pokazali stoicizam i disciplinu, što je takođe doprinelo da broj nastradalih ne bude veći."

Još jedna organizacija preuzela odgovornost

Organizacija povezana sa terorističkom grupom Al-Kaida, Brigade Abu Hafs al-Masri, danas je preuzela odgovornost za bombaške napade u Londonu.

U saopštenju te organizacije, koje se pojavilo na internet sajtu na kojem je i ranije bilo sličnih saopštenja, navodi se da je "grupa mudžahedina iz Brigada Abu Hafs al-Masri izvela napad za napadom u prestonici nevernika", prenosi Beta. "Nećemo ćutati i nećemo stati dok islam ne bude bezbedan u Iraku, Avganistanu i Palestini", navodi se u poruci.

Autentičnost ove poruke ne može da se utvrdi, a odgovornost za napade, u kojima je bilo oko 50 žrtava, ranije je preuzela i dosad nepoznata "Tajna organizacija al-Kaida – džihad u Evropi".

Bler: Treba se suočiti sa uzrocima terorizma

Britanski premijer Toni Bler kaže da je važno da se svetski lideri suoče sa uzrocima terorizma - siromaštvom, nedostatkom demokratije i bliskoistočnim konfliktom.

On je za BBC rekao da su neki od tih problema bili na dnevnom redu samita Grupe 8 u Gleniglsu. "Takav tip terorizma ima vrlo duboke korene. Dok se suočavate sa posledicama takvih terorističkih napada, morate pokušati da uništite terorizam u korenu", podvukao je Bler.

On je rekao da to znači jačanje razumevanja među narodima različitih vera, pomoć ljudima na Bliskom istoku na putu ka demokratiji i rešavanje izraelsko-palestinskog konflikta. Najzad, ono što danas znamo, a što nismo znali ranije - gde ima ekstremizma, fanatizma ili visokog stepena siromaštva na jednom kontinentu, posledice se osećaju u ostalim delovima sveta, one se ne zadržavaju samo na jednom kontinentu, rekao je Bler.

Premijer je još rekao da je na njega ostavila snažan utisak "izuzetna" reakcija stanovnika Londona na terorističke napade pre dva dana. "Lideri na samitu G8 su istakli da je reakcija Britanaca izuzetna, jer oni ne žele da dozvole da budu terorisani na ovaj način", rekao je Bler.

Rizik od napada u celoj Evropi

Rizik od terorističkih napada u Evropi je ozbiljan i ne ograničava se samo na zemlje koje podržavaju rat u Iraku, kao što su Velika Britanija, Danska i Italija, izjavio je koordinator EU za borbu protiv terorizma Gi de Vrij.

"Ne postoji nijedna zemlja u Evropi koja sebe može smatrati imunom na ovakav rizik. Moramo da živimo sa činjenicom da je reč o veoma ozbiljnoj pretnji, s kojom ćemo, kako se čini, biti suočeni tokom značajnog perioda", kazao je De Vrij. On je naglasio da su sve zemlje EU odmah posle terorističkih napada u Londonu stupile u akciju, tako što su počele da razmenjuju osetljive obaveštajne informacije i da zajednički razmatraju stepen terorističkih pretnji.

On je precizirao da je sastanak Centra za situacije EU (SitCen), gde nacionalne službe bezbednosti 25 članica EU dele obaveštajne podatke, sazvan samo nekoliko sati posle terorističkih napada u Londonu. "Za sada naša ministarstva država imaju jedino informacije njihovih nacionalnih bezbednosnih službi. To nije dovoljno ako želite da se borite sa ovakvom pretnjom", kazao je on.

Italija i Danska na oprezu

Nakon eksplozija u Londonu, ali i pretnji da bi Italija i Danska mogle biti mete sledećih napada, zbog prisustva njihovih jedinica u Avganistanu i Iraku, te dve zemlje pooštrile su mere bezbednosti.

Italijanski premijer Silvio Berluskoni izjavio je da Italija namerava da povuče iz Iraka 300 od ukupno 3.000 svojih vojnika, ali je naglasio da to nema nikakve veze sa pretnjama terorista. Berluskoni je na samitu lidera Grupe osam najrazvijenijih zemalja sveta rekao da će planirano povlačenje dela italijanskih snaga iz Iraka zavisiti od bezbednosne situacije na terenu i da bi moglo biti otkazano.

Policija je u Kopenhagenu patrolira na železničkim stanicama i stanicama metroa, što je sasvim neobično za Dansku, državu sa niskom stopom kriminaliteta. Danska vlada, međutim, nije potvrdila da su pojačane mere bezbednosti posledica pretnji terorista, ali je tajna služba te zemlje potvrdila da procenjuje ozbiljnost pretnji, prenosi Beta.

S druge strane, Francuska je odlučila da ubrza razvoj sistema biometričkih viza i da ih uvede već krajem 2007, saopštio je ministar spoljnih poslova Filip Dust-Blazi. Cilj je, prema njegovim rečima, da se oformi "pouzdana, obimna, interaktivna baza podataka, koja bi odmah bila na raspolaganju i pomogla praćenje kretanja članova terorističkih organizacija kako u Francuskoj, tako u čitavoj Evropi, ali i suzbijanje ilegalne imigracije i svih oblika organizovanog šverca ljudi". Biometričke vize se trenutno testiraju u francuskim konzulatima u Bamaku, Kolombu, Minsku, San Francisku i Anabi (Alžir).

Tri teorije "Tajmsa"

Britanski "Tajms" iznosi tri teorije ko bi mogao da stoji iza eksplozija u Londonu, prenosi BBC.

Prva teorija najviše brine britansku policiju, jer su prema njoj počinioci muslimani rođeni u Britaniji, koji su se kalili boreći se u Avganistanu, Čečeniji i Iraku, da bi se vratili u Britaniju kao obučeni teroristi.

Druga teorija se zove "madridska veza". Naime, britanska policija tesno sarađuje sa antiterorističkim jedinicama u Španiji, pošto napadi u Londonu imaju mnogo sličnosti sa prošlogodišnjim udarima u Madridu. Nekoliko osoba osumnjičenih da su pripadali takozvanoj madridskoj ćeliji ekstremista su na slobodi i za neke je poznato da su pobegli u Britaniju.

Treća teorija vodi prema vođi organizacije Al Kaida Osami Bin Ladenu, odnosno podrazumeva da je on naredio napade na London. Naime, Bin Laden je prošle godine ponudio da obustavi napade protiv Zapada, ukoliko Britanija i ostale zemlje povuku trupe iz Iraka i Avganistana. Tu ponudu je Zapad odbio, piše "Tajms".

SAD Londonu - oglasilo se zvono

Zvono koje su građani Londona poklonili Njujorku posle terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, oglasilo se u znak sećanja za nastradale u eksplozijama u glavnom gradu Britanije.

Zvono, visoko metar i po, postavljeno je u bašti male kapele Svetog Pavla u blizini "nulte tačke" - mesta gde su bile kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra. Ono se oglasilo četiri puta, koliko je i bilo eksplozija u Londonu. Zvono je ponuđeno Njujorčanima u znak solidarnosti, godinu dana posle napada na Svetski trgovinski centar. Na njemu se nalazi natpis "U slavu Boga i priznavanje trajnih veza između Londona i Njujorka. Iskovano u nesreći".

Gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg upisao se u petak posle podne u knjigu saučešća u britanskom konzulatu. "Sve molitve Njujorčana su sa našim prijateljima u Velikoj Britaniji", napisao je on i rekao da će zastave na opštinskim zgradama biti do utorka spuštene na pola koplja.

I islamska zajednica Srbije najoštrije je osudila teroristički napad u Londonu i izrazila najdublje saučešće britanskom narodu zbog žrtava napada. "Smatramo da je u pitanju kukavički čin napada na civile, što predstavlja moralno dno i bezobzirnost onih koji su planirali i izveli eksplozije u centru Londona", navodi se u saopštenju. Islamska zajednica Srbije nada se da će počinioci ovog zločinačkog akta biti što pre pronađeni i izvedeni pred lice pravde, zaključuje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: