Šta se desilo sa registrima DB-a?

Registar saradničkih mreža DB-a od '45 je uništen, a 2001. je napravljen novi, sa izmišljenim doušnicima, saznaje B92.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.05.2005.

16:55

Default images

Prema informacijama do koje je došla ekipa emisije „Insajder“ registar saradničkih mreža od nastajanja tajne službe bezbednosti 1945. godine jeste ili uništen ili sklonjen, dok je novi registar navodnih saradničkih mreža Bezbednosno-informativne agencije sačinjen 2001. godine. Prilikom pravljenja novog registra mnogi saradnici su izmišljeni i registrovani kao doušnici kako bi se iskompromitovali.

Registar saradničke mreže, osim ličnih podataka, sadrži i informacije o poslovima koje su saradnici obavljali od 1945. do 2000. godine. Izvori B92, međutim, tvrde da, zbog važnosti tih podataka, ali i mogućnosti da se njima manipuliše, postoji osnovana sumnja da su pravi registri saradničkih mreža ipak sačuvani po nalogu Radomira Markovića i da se danas nalaze u posedu nekog neovlašćenog lica.

Uništavanje ili premeštanje takve dokumentacije jeste krivično delo i predstavlja  ugrožavanje nacionalne bezbednosti. Ti podaci takođe mogu da se koriste za manipulaciju osobama koje su nekada bili saradnici Službe državne bezbednosti.

Tako, na primer, neko ko je u vreme studentskih demonstracija 1968. godine bio učesnik protesta, ali i saradnik državne bezbednosti, a u medjuvremenu je postao profesor ili bilo javni radnik, može biti ucenjivan od osobe koja sada ima tu dokumentaciju.

Podsećamo da je ekipa emisije Insajder pre sedam meseci objavila dokaz o uništavanju dokumentacije, a do danas državni tužilac nije reagovao, iako je postojala zakonska obaveza da po službenoj dužnosti  pokrene postupak, pošto je reč o krivičnom delu.

U dokazu koji je objavljen, između ostalog se navodi da su čelni ljudi DB-a u periodu posle 5. oktobra 2000, sistematski uništili deo dokumentacije od 1998. godine. Uništeni su delovi koji su se ticali operativnih obrada ličnosti DOS-a i Otpora, mikrofilmovi, pomoćni dosijei, izveštaji o radu za te dve godine, kao i dokumenti vezani za materijalno finansijko poslovanje.

Ovo je utvrđeno istragom operativaca tadašnje službe; informacija o tome da je došlo do grubih zloupotreba i nezakonitog ponašanja radnika DB-a  Nikole Ćurčića, Branka Crnog, Miloša Teodorovića i Milana Đurovića, dostavljena je još 2001. godine MUP-u Srbije i tadašnjoj Vladi.

Istraga je pokrenuta samo protiv Radomira Markovića, a ostali akteri ove protivzakonite radnje su ili na sopstveni zahtev otišli u penziju, kao na primer Nikola Ćurčić, ili su na visokoj funkciji u BIA-i kao npr Miloš Teodorović.

S obzirom na to da postoji dokaz da je unistena dokumentacija DB-a, pored krivične odgovornosti, pitanje je čemu insistiranje na zakonu o otvaranju dosijea.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

19 h

Podeli: