Vlast očekivala antisemitski ispad

Potpredsednik Vlade Srbije, Miroljub Labus, kaže da je vlast očekivala antisemitsku akciju "nekoliko meseci unatrag".

Izvor: B92

Sreda, 23.03.2005.

09:55

Default images

Komentarišući antisemitske poruke i poruke protiv B92, potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus konstatovao je u emisiji "Kažiprst" Radija B92 da "među narodom u Srbiji nema antisemitskih osećanja, ali i da je poslednja akcija brižljivo isplanirana".

"Tvrdim da u narodu ne postoji antisemitizam, ali se slažem sa gospodinom Acom Singerom da je ovo orkestrirana akcija, koja ima za cilj da naruši međunarodni ugled zemlje i ne mislim da je to interno nastalo, ali to je sada druga priča i hoću da kažem da najoštrije osuđujem to. Taman kada smo počeli da obnavljamo međunarodni ugled zemlje, jedna akcija se sprovodi da naruši taj ugled. Ovo jeste orkestrirana akcija, ali ona ima drugi izvor i cilj i treba da ozbiljno shvatimo i da se ozbiljno borimo oko toga".

Na pitanje novinara da li može da saopšti informaciju ko orkestrira tu akciju, Labus je odgovorio: "Ne mogu ništa više da vam kažem, ali mi smo ovu akciju očekivali nekoliko meseci unatrag. O tome postoje informacije. Ovo je nastalo u momentu kada zemlja obnavlja narušeni ugled u svetu i to sigurno nije nešto što izražava osećanje našeg naroda, običnog građanina".

Podsećamo, u Beogradu su se u utorak ujutro pojavili antisemitski grafiti i plakati na kojima se B92 označava kao jevrejski i poziva na bojkot programa B92. Na udaru se našlo i Jevrejsko groblje. Na ulazu se pojavio grafit "Jevreji, paraziti, napolje iz Srbije", "Hoćemo slobodu, a ne jevrejski jaram", "Srbija Srbima", uz nacrtana četiri ocila i znak jednakosti između B92 i Davidove zvezde.

Posle Beograda i Negotin

I u Negotinu su se pojavili antisemitski grafiti. Na fasadama pojedinih javnih zgrada i institucija osvanuli su grafiti i poruke sa kukastim krstovima i precrtanom Davidovom zvezdom.

Između ostalih, na meti se našla zgrada Tehničke škole, poslovne prostorije kineskih radnji i zgrada u kojoj se nalaze organizacije Resurs centar i Odbor za ljudska prava. Za jednu multinacionalnu sredinu, kao što je Negotin, ovo su vrlo čudne poruke, kažu u Odboru za ljudska prava i dodaju da u Negotinu vlada potpuna tišina i da se niko od zvaničnika i političkih stranaka nije oglasio povodom grafita, javlja dopisnik B92 Dejan Radulović.

Identifikovani maloletnici

Beogradska policija saopštila je da je identifikovala osobe koje su u noći između 21. i 22. marta ove godine lepile plakate u različitim delovima grada sa pozivima na bojkot RTV B92, navodeći da se radi o tri starija maloletnika.

U saopštenju se navodi da će protiv ovih lica, po privodjenju, u konsultaciji sa tužiocem biti preduzete odgovarajuće zakonske mere.

Ova tri maloletnika dovode se u vezu i sa grafitima antisemitske sadržine, ispisanim na ogradi Jevrejskog groblja, u hodniku ispred prostorija Helsinškog odbora za ljudska prava i u Mekenzijevoj ulici, broj 60, na zidu.

Jočić: Reč je o mladim osobama...

Beogradska policija privela je tri osobe osumnjičene za lepljenje plakata antisemitskog sadržaja u Beogradu, a istraga o pozadini tog slučaja je u toku, kaže ministar policije. Ministar Dragan Jočić rekao je na konferenciji za novinare da su uhapšeni - mlade osobe i da je u toku utvrđivanje "motiva za njihovo antisemitsko ponašanje".

"General Simić je zaboravio da kaže da su uhvaćeni sa plakatima. To je moralo negde da se izrađuje... Da vidimo šta je iza ovih poteza, šta je iza ovoga što se zove lepljenje plakata i šta je ovo što je antijevrejstvo. To moramo da utvrdimo. Ja sam razgovarao i sa gospodinom Singerom i general Simić je razgovarao i dali smo čvrsto uverenje da ćemo da ispitamo sve ovo što se dešavalo. No, u svakom slučaju, ipak se to desilo u Beogradu i to je nešto što mora da zabrine".

Jočić je, međutim, rekao da veruje da "Srbi nisu antisemiti". "I niko u Vladi jednostavno nije znao, niti pomišljao i retki su momenti u srpskoj istoriji kada su određeni potezi bili antisemitski".

Možda i Odbor za bezbednost

Grafit u Jevrejskoj ulici (FoNet)
A poslednjim antisemitskim događajima u Beogradu uskoro bi mogao da se pozabavi i Odbor za bezbednost skupštine Srbije.

Član tog odbora i predstavnik DS-a Aleksandar Radosavljević zatražio je od predsednika tog tela Milorada Mirčića da hitno sazove sednicu na koju bi bio pozvan i ministar unutrašnjih poslova Srbije Dragan Jočić. Radosavljević smatra da Odbor treba da od ministra Jočića dobije odgovore o problemu antisemitizma u Srbiji jer, kako ocenjuje, poslanici, ali i šira javnost, ne znaju da li država reaguje na te pojave na odgovarajući način.

"Da li je to orkestrirano ili nije, na tome treba da radi resorni ministar. To mora da nam Ministarstvo saopšti što pre, a ne da sedi po strani i da nam, kao što je to uradio sa ubistvom novinara Milana Pantića, kaže da raspolaže nekim informacijama. Posle toga nekih 15 dana ćuti, a da praktično javnost ne zna koja su ta lica koja su imala za cilj da zastraše vašeg kolegu, a da su u zastrašivanju preterali", kaže Radosavljević.

I u najvećoj stranci vladajuće koalicije kažu da su ozbiljno shvatili plakate i grafite na begradskim ulicama. Predstavnik DSS-a u Odboru za bezbednost Đorđe Mamula procenjuje da nešto o brojnosti i organizovanosti grupe koja je odgovorna za ovaj događaj treba potražiti u kriminoškoj analizi: "Ja mislim da to zaslužuje veoma ozbiljnu temu. Treba prikupiti sve važne informacije od nadležnih državnih organa, ali treba voditi računa da se bez činjenica ne usmerava javno mnjenje i da se javnim mnjenjem ne diriguje bez ozbiljnih činjenica i analiza."

Singer: Antisemitizam u porastu

Predsednik Saveza Jevrejskih opština Srbije i Crne Gore Aca Singer kaže da je antisemitizam u Srbiji u porastu i navodi da će tražiti da to pitanje bude strože regulisano zakonom.

"Mogu odgovorno da kažem da takve stvari više štete Srbima nego nama. Nas ima toliko malo da verujem da niko od onih koji su pisali grafite ne poznaje nijednog Jevrejina. Nas optužuju za 5. oktobar, a mi od tada imamo više problema", kaže on za B92.

"Rekao sam policiji da ne brišu grafit dok ne budu utvrđeni krivci. Do sada smo više puta prijavljivali slične slučajeve i podnosili prijave, ali policija nikada nije uhapsila krivce. Apsolutno sam siguran da je reč o organizovanoj akciji. Nas to ne iznenađuje jer smo antisemitske grafite na svom groblju i opštini zaticali više puta. Jedina novina je u tome što su se slične poruke u utorak našle i na drugim mestima. Autori su verovatno isti", kaže Singer.

Navodeći da će takve pojave Srbiju blamirati u očima međunarodne javnosti, Singer kaže da, iako ovdašnje institucije nisu reagovale na njihove dosadašnje apele, ne želi da se žali međunarodnim organizacijama. "Ne želim da se internacionalizuje to pitanje. Našu zemlju u svetu toliko napadaju da nam nisu potrebne nove prozivke. Neću da nam sutra prigovaraju da zbog nas Jevreja Srbiju kritikuju. Čini mi se da je srpski narod, izuzimajući pojedince, tolerantan i prema Jevrejima i prema drugim narodima. Ali, ovo što se sada dešava, nažalost, veoma me podseća na Nemačku u vreme dolaska Hitlera. Nezaposlenost i siromaštvo su veliki, a potrebni su dežurni krivci", kaže Singer za "Danas" i navodi da je  iznenađen skoro potpunim ćutanjem srpskih intelektualaca i Srpske pravoslavne crkve na antisemitske grafite i knjige.

U Savezu jevrejskih opština nedavno je održana konferencija za novinare na kojoj je bilo reči o raznim oblicima i jačanju antisemitizma. Predstavnici Saveza pozvali su nadležne državne organe da konačno reaguju na te pojave. "Niko nije odgovorio na naš poziv. Nedavno sam s predsednikom Srbije i Crne Gore Svetozarom Marovićem bio u Jerusalimu tokom posete 'Jad Vašemu'. Marović je održao izuzetan govor, ali smatram da mnogi naši političari i građani nisu svesni ozbiljnosti tih pojava", kaže Singer, navodeći kao primer potpredsednika Vlade Srbije Miroljuba Labusa, koji je u nedavnom govoru minimizirao problem antisemitizma.

Organizovane snage države u pozadini

Božidar Jakšić, saradnik Instituta za filozofiju i društvenu teoriju ocenjuje da je fašizam Srbiji do te mere narastao, da se pita da li može još i da se njegova antisemitska dimenzija jasno odslikava kroz ove poslednje fašističke ispade:

"Ono što mene zabrinjava ne da tih ispada ima, nego da se vlasti ponašaju kao da ih nema. A ja razumem potpredsednika Vlade da po svaku cenu brani poziciju Vlade. Ja bih više voleo da ta Vlada nešto učini da spreči takve incidente, jer onda će braniti i ugled zemlje. Gospodin Labus bi morao da ima na umu da brani ugled koji ne postoji. Neće ga izgraditi na taj način što će uvesti policijski čas za maloletnike u ponoć. to su jednostavno gluposti.“

Jakšić kaže da to nije nikakav huliganski ispad pojedinaca i da iza svega stoje organizovane grupe: "I nemojmo pred tim zatvarati oči. Niko to nije uradio na svoju ruku sasvim sigurno. Neko je gurnut u to, možda čak i sasvim nesvesno, neko je svesno ušao u to, ali u svakom slučaju iza toga stoje organizovane snage države i to je za mene ključna stvar.“

Sve više osuda

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija najoštrije protestuje zbog pojave rasističkih, antisemitskih grafita i plakata u Beogradu i napada na B92. ANEM ukazuje na to da su plakati i grafiti samo nastavak široke rasističke i antisemitske kampanje koja buja u Srbiji. "Pozivanje na progon Jevreja, netolerancija i teror prema svemu što je drugačije, za sada nisu naišli na energičan odgovor države i spremnost da se civilizacijski standardi i Ustavom proklamovane demokratske vrednosti iskreno brane. Liberalne medije, a posebno one najprofesionalnije, što B92 svakako jeste, koji prednjače i u promociji tolerancije i u bolnom suočavanju s mračnim razdobljem nedavne istorije, antidemokrate po pravilu prepoznaju kao najveću smetnju za svoje delovanje", saopštava ANEM i poziva nadležne da se suprotstave sunovratu Srbije u mrak nasilja, a demokratsku javnost da se nedvosmisleno i bez rezervi solidariše i s jevrejskom zajednicom u Srbiji, medijima i svima koji su na udaru poziva na linč i diskriminaciju.

Demokratska stranka Srbije saopštila je da te izgrede "oseća kao podmukao udarac svojim nastojanjima da, na osnovama te tradicije, doprinese integraciji naše zemlje u Evropu. DSS sa posebnim gnušanjem osuđuje antisemitsku prirodu noćašnjih izgreda, kao i ispoljavanje rasne, verske i ideološke diskriminacije". Stranka je uverena da će nadležni organi energično reagovati kako bi se počinioci izveli pred lice zakona.

Direktor Radio-televizije „Glas Roma” Dragoljub Acković najoštrije je osudio poziv na bojkot B92, navodeći da je to zločin ravan onome koji je prema toj medijskoj kući činjen tokom vladavine Slobodana Miloševića. "Svi ti koji vama šalju takve ,pozdrave’ pre neki dan su nama posredstvom SMS-a slali slične poruke. Naravno, mi i dalje radimo i nećemo se obazirati na tu vrstu ljudi. Znamo mi da postoje i oni drugi za koje morate raditi i vi i mi”, saopštio je Acković u ime svih novinara "Glasa Roma”. Udruženje novinara Srbije pozvalo je javno mnenje u Srbiji da najoštrije osudi sve koje stoje iza akcije lepljenja plakata za bojkot B92. UNS je saopštio da je to nedopustiv napad na slobodu medija, i da sadržaj plakata podstiče širenje govora mržnje i netrpeljivosti, što Srbiju udaljava od savremenih evropskih tokova. UNS poziva nadležne organe da hitno preduzmu sve mere na utvrđivanju odgovornosti onih koji su još jednom udarili na slobodu govora i javnog izražavanja.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar osudio je antisemitske poruke i napad na B92 i pozvao sve ljude na zajedništvo u ljubavi i  istini, za budućnost. "Svi takvi događaji nas ranjavaju, pogotovo zbog toga što su protiv ljubavi, istine i budućnosti. Setite se u kojem istorijskom momentu živimo jer danas čitavo čovečanstvo oseća potrebu da zaživi u novom zajedništvu. Toliko više treba biti sa onima koji su u bilo kakvoj manjini, nacionalnoj ili konfesionalnoj, i treba s njima voditi dijalog. Oni su obogaćenje samo po sebi, a u vreme globalizacije imaju za nas posebno značenje jer nam mogu biti najbliži put da se povežemo sa svetom", rekao je Hočevar.

Ministarstvo kulture Srbije osudilo je ispisivanje natpisa antisemitske sadržine. U saopštenju Ministarstva se osuđuje napad na medijsku kuću B92, kao podsećanje na mračnu prošlost progona novinara i slobodnog informisanja. "Nacionalni i kulturni diverzitet predstavlja bogatstvo Srbije i svi oni koji ne znaju ili još nisu naučili to da cene, treba da shvate da Srbiji i srpskom narodu jedino može da pomogne složna borba za očuvanje kulturnog nasleđa", navodi se u saopštenju.

Ogorčenost

Savez jevrejskih opština Srbije i Crne Gore uputio je otvoreno pismo u kojem s ogorčenjem konstatuje da razmere i način sprovođenja antisemitskih ispada u Beogradu, odnosno lepljenje mnogobrojnih plakata i ispisivanje grafita u strogom centru grada, ukazuju da se radi o dobro organizovanoj i iz jednog mesta koordiniranoj i finansiranoj akciji.

Savez jevrejskih opština SCG zahteva od državnih organa efikasnu primenu zakonskih mera u pronalaženju i kažnjavanju počinilaca i njihovih podstrekača i finansijera, navodi se u otvorenom pismu. Oni od države traže da više radi na suzbijanju nacionalne, verske i rasne mržnje, ksenofobije i antisemitizma i da radi na razvijanju tolerancije i obrazovanja, prenosi FoNet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

97 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: