Devet predmeta domaćem pravosuđu

Sudije u Hagu od Tužilaštva do sada primile zahteve da se devet sudskih predmeta ustupi domaćim sudovima na dalje procesuiranje.

Izvor: B92

Utorak, 15.02.2005.

19:20

Default images

"Sudije su do sada primile zahteve da se devet predmeta, koji se odnose na 18 optuženih, ustupe domaćim sudovima. U svim zahtevima koji se odnose na zločine počinjene u BiH, Tužilaštvo iz Haga je tražilo da se ti predmeti ustupe pravosuđu BiH, a ne sudovima neke druge države", rekao je predstavnik Kancelarije Haškog tribunala u BiH Matijas Helman.

Optuženi na koje se odnose zahtevi za procesuiranje u Sudu BiH su Željko Mejakić, Momčilo Gruban, Dušan Fustar, Duško Knežević, Savo Todović, Mitar Rašević, Gojko Janković, Dragan Zelenović, Radovan Stanković, Milan i Sredoje Lukić i Dragomir Milošević.

Helman je kazao da će, u razmatranju mogućeg ustupanja predmeta, sudije razmotriti da li je predmet pogodan za ustupanje s obzirom na težinu zločina i nivo odgovornosti optuženog, kao i da će sudije odlučiti da li država u kojoj bi se procesuirali ovi predmeti, poseduje odgovarajući pravni sistem.

Helman je rekao da će u slučaju "Mejakić i ostali" biti pozvana Vlada Srbije i Crne Gore da usmeno iznesu svoj predlog za prebacivanje ovog slučaja u SCG. Mejakić je optužen za ratne zločine u logorima Omarska i Keraterm kod Prijedora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: