Ponedeljak, 14.02.2005.

16:08

Branislav Puhalo ipak postoji

Branislav Puhalo, bivši telohranitelj Ratka Mladića, zaposlen je u Vojsci Srbije i Crne Gore.

Izvor: B92

Default images

Informacije B92 u ponedeljak je potvrdilo i Ministarstvo odbrane SCG. Branislav Puhalo je kapetan I klase i zaposlen je u 46. logističkoj brigadi. Pre dolaska u tu pozadinsku jedinicu radio je u nastavno-školskom centru Kopnene vojske u Požarevcu. Za vreme službovanja u Vojsci Republike Srpske bio je u obezbeđnju Ratka Mladića, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je danima negiralo postojanje Puhala i saopštenjem se oglasilo tek pošto je za B92 Puhalova porodica potvrdila da je on zaposlen u VSCG i da mu je zabranjen ulazak u Evropsku uniju jer je na listi onih koji pomažu ratne zločince. Objašnjenje Ministarstva je da je u kontaktima s medijama navodilo da ne postoji Branislav Puhač. Bivši šef Biroa Vlade Srbije za komunikacije Vladimir Popović u "Insajderu" B92 je optužio Vojsku da je čuvala Mladića, navodeći da je šef bezbednosti Gardijske brigade na Topčideru, potpukovnik Branislav Puhač, član Drinske grupe VRS i lični telohranitelj Mladića poslednjih desetak godina". Već sledećeg dana bilo je jasno da je napravljena greška u prezimenu i da se radi o Puhalu, ali su bivši i sadašnji čelnici Vojske i dalje negirali njegovo postojanje. Pošto je B92 objavio da je vojnik po ugovoru Siniša Glišić na suđenju za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića svedočio da je 12. marta bio u kasarni "Topčider" kada ga je pozvao kapetan Branislav Puhalo da ga odveze u Takovsku ulicu, Ministarstvo odbrane navodi da B92 nije razumeo i da Puhalo postoji, ali da Ministratsvo ne zna gde on radi.

U saopštenju izdatom u ponedeljak navodi se da Puhalo nikada nije radio u Gardijskoj brigadi i u Vojnoj službi bezbednosti.

I doskorašnji komandant Gardijske brigade Radomir Ćosić izjavio je za B92 da zna za Puhala, ali da ga nije viđao u Topčideru. Međutim, kako B92 saznaje, delovi 46. logističke brigade, u kojoj Puhalo radi, nalaze se i u kasarni u "Točideru". Prema nezvaničnim informacijama, ta jedinica je zadužena za snabdevanje i obezbeđenje Ministarstva odbrane i Generalštaba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: