Društvo 19

14.05.2024.

15:42

Potpuna rekonstrukcija centra grada: Povezuje se Kalemegdan i Terazije, uređuje se Knez Mihailova

Posle kompletne rekonstrukcije centra grada, pešačka zona biće od Terazijske česme do Kalemegdana, a Pariska ulica i Tadeuša Košćuška biće povezane i formirane u veliki trg.

Izvor: Novosti/S.V.

Potpuna rekonstrukcija centra grada: Povezuje se Kalemegdan i Terazije, uređuje se Knez Mihailova
mareandmare/Shutterstock

Podeli:

Takođe, biće sređena i Knez Mihailova ulica, koja nije obnovljena otkako je zatvorena za saobraćaj. To je nedavno najavio predsednik Privremenog organa grada Beorgada Aleksandar Šapić i istakao da će posle ovih radova, centar prestonice dobiti novi izgled, prenose Novosti.

On dodaje da su stručnjaci procenili da funkcionisanje saobraćaja oko Kalemegdana neće biti ugroženo. U okviru nove ideje o pešačkoj zoni između Tvrđave i centra grada, vozila će najverovatnije biti preusmerena po donjem obodu Tvrđave, gde će ulica biti proširena na po dve trake.

"Deo od Knez Mihailove ka Kalemegdanu planiramo da zatvorimo, te da Parisku potpuno vežemo sa Ulicom Tadeuša Košćuška i da to bude pešačka zona", najavljuje Šapić.

"Donji deo do Uzun Mirkove funkcionisaće normalno, kao i deo kod Ambasade Francuske. Obilaznicu oko Kalemegdana dodatno bismo proširili na po dve trake u svakom pravcu. Tako bismo napravili ono o čemu se u Beogradu decenijama govori, pešačku zonu od Ušća i Kalemegdana do Terazijske česme, sa dodatnim uređenjem Knez Mihailove ulice", dodao je.

Šapić ističe da se čeka izrada idejnog rešenja Trga, posle čega bi počelo projektovanje. Ova ideja poslednji put razmatrana je 2012. godine, s tim što je tada planiramo da pešačka zone bude iznad tunela na trasi Pariske ulice, a projekat je predviđao i kaskadnu fontanu.

Pre 12 godina, na potezu od Gračaničke do spomenika Rigi od Fere planirao se tunel dužine 200 metara nad kojim bi se izgradio plato sa fontanom i tako pešački povezao centar grada sa Kalemegdanom i priobaljem.

Tadašnji gradski arhitekta Dejan Vasović je izjavio da je ideja je da se napravi tunel kroz koji bi prolazili automobili, dok bi tramvaji ostali na površini, a druga mogućnost je bila da se i automobilski i tramvajski saobraćaj spuste u tunel.

Podeli:

19 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Nove linije preko Pupinovog mosta

Uz autobusku liniju 85, preko Pupinovog mosta u planu je uvođenje još tri autobuske linije, čime bi se kompletna banatska strana Beograda povezala sa Bačkom ulicom u Zemunu.

21:16

17.7.2024.

1 d

Društvo

Ada Ciganlija dobija hotel sa četiri zvezdice

Na Adi Ciganliji, između Savske magistrale, Obrenovačkog puta i kompleksa MUP-a, planira se gradnja poslovnog kompleksa kapaciteta 152.000 m2 u okviru kojeg će se nalaziti i hotel sa četiri zvezdice sa 120 soba.

22:54

16.7.2024.

1 d

Podeli: