BIA proverava kupce preduzeća

BIA proverava privatizacije na nacionalnoj osnovi; ekonomisti ocenjuju da to podseća na "stara vremena".

Izvor: B92

Utorak, 28.12.2004.

17:46

Default images

Na sednici Odbora za bezbednost poslanika DSS-a Dragana Šormaza zanimalo je da je da od Radeta Bulatovića, koji je takođe član DSS-a, čuje kakve su informacije BIA o privatizaciji preduzeća Balkan Brik iz Vladičinog Hana, koje je prodato Nedžadu Behljuljiju.

Tu privatizaciju Agencija za privatizaciju je, u međuvremenu, poništila, a Bulatović je saopštio sledeće: "Imamo na jugu Srbije i u drugim krajevima Srbije pokušaje i uspele privatizacije koje dolaze iz inostranstva sa sličnom tendencijom da se zaokruže neki nacionalni korpusi i ekonomski da se stvori određena celina. Toga ima i u centru Beograda, ali posebno u graničnim područjima prema nekim susednim zemljama. To je tačno i mi to pratimo. Ima tih inicijativa, i to ne samo albanskih, nego i nekih drugih nacionalnih grupa iz susednih država", ocenio je šef BIA Rade Bulatović.

Komentarišući istup direktora BIA, konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević ističe da ovakvi komentari Srbiji nanose direktnu političku štetu. Slobodno tržište podrazumeva jednaka prava za sve građane, naglašava Kovačević i zaključuje da svako politizovanje privatizacije isključuje uspešnu ekonomiju jedne zemlje.

"Ja stavljam u centar tranzicije stvaranje demokratskog društva, u kome će svi građani imati jednaka prava, i istovremeno tržišne privrede, koja će efikasno funkcionisati. Kada između te dve stvari stavimo nacionalno, onda se ja tu već lošije snalazim. Ovo je naročito štetno sa stanovišta što će se politički to tumačiti kao neko dalje modifikovanje našeg nacionalizma i njegovo premeštanje i na ekonomski segment.

Na pitanje da li je posao BIA da proverava potencijalne kupce, učesnike u privatizaciji, Kovačević kaže da sve podseća na "neka stara vremena" koja bi trebalo da su odavno prevaziđena. "Mi ne možemo uopšte da imamo uspešnu ekonomiju, ako počnemo nekim političkim institucijama da kontrolišemo događanja u ekonomiji. To u ovom slučaju možda ima i neke veze sa težnjom da se očuva preveliki uticaj države u ekonomiji, a tranzicija je obratan proces - privatizacija i druge promene institucija, koje bi u većoj meri pomerile državu da samo brine o opštem interesu i socijalnim problemima, a da privatni sektor bude uspešan i vuče ekonomiju napred", ocenjuje Kovačević.

Podsećamo da je Behljuljija država amnestirala od eventualnog gonjenja zbog od učešća u OVPMB. On je u međuvremenu bio i odbornik Skupštine opštine Bujanovac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: