"Makina grupa" i snaga prisluškivanja

Oslobađajuća presuda optuženima za Buhino ubistvo otvara pitanje koliko su dokazi, koje je MUP ponudio, bili jaki.

Izvor: B92

Petak, 19.11.2004.

17:39

Default images

Potera za Buhinim ubicama bila je jedna od najsveobuhvatnijih akcija MUP-a Srbije i po mnogima najava još čuvenije akcije Sablja. Nepunih 24 časa posle ubistva Boška Buhe tadašnji ministar policije Dušan Mihajlović obećao je da će zločinci biti pronađeni:

“Prevrnućemo i nebo i zemlju dok ne pronađemo počnioce ovog zločina i radi toga zavirićemo u svako kriminalno gnezdo za koje znamo. Privešćemo na inormativni razgovor svakog kriminalca koga imamo registrovanog i preduzećemo sve u našoj nadležnosti i akcija će imati trajni karakter sve dok ubicu ne pronđemo i predamo tužilaštvu odnosno pravdi”, kazao je Mihajlović 10. juna 2002. godine.

Nekoliko meseci kasnije krenula su i prva hapšenja, ali je Željko Maksimović-Maka, koji je označen kao šef terorističke grupe, policiji do danas ostao nedostupan. Krajem oktobra uhapšen je Nikola Maljković koga će kasnije optužiti da je ubio generala Boška Buhu. Zatim slede hapšenja Dragana Ilića Limara i Vladimira Jakšića Kalosa, privođenje Dragana Maleševića Tapija, koji umire tokom saslušanja i ostalih osumnjičenih, da su planirali likvidaciju državnog i političkog vrha Srbije. Zbog uspeha akcije, uz načelnika beogradske policije Milana Obradovića, novi čin je dobilo još 55 policajaca, dok je otprilike još toliko pripadnika MUP-a finansijski nagrađeno, a policija se pohvalila da je prikupila neoborive dokaze koji će osumnjičene poslati na dugogodišnji zatvor.

Uz svedočenje Slobodana Resimića, koji je tvrdio da mu se Maljković poverio da je ubio Buhu, jedan od najvažnijih dokaza koje je ponudilo tužilaštvo jeste snimak prisluškivanih razgovora Maksimovića, Maljkovića i Jakšića pre i posle ubistva. Optuženi su odlučili da se brane i ćutanjem da im ne bi, kako su saopštili, glasovi bili iskorišćeni za montiranje dokaza protiv njih.

Advokat Slobodan Šoškić kaže da prema sadašnjim odredbama zakona o krivičnom postupku ne postoji način da sud natera optužene da snime glas radi analize: “Možda bi ste mogli da se poslužite onim što je spontano u pogledu glasa onim što je izjavljeno na sudu pa da uporedite sa onim materijalom koji se zove prisluškivanje i da na bazi toga pokušate da da identifikujete glasove sa prisluškivanjem glasova”.

Sudski veštak nije mogao da potvrdi da je snimljeni prisluškivani razgovor između optuženih ukazuje da se razgovaralo o ubistvu Buhe, kako to tužilaštvo tvrdi.

Porodica generala Buhe i njihov pravni zastupnik Veljko Delibašić kažu da neće kometarisati presudu sve dok se o celom procesu ne izjasni i Vrhovni sud, s obzirom da je tužilaštvo najavilo žalbu na jučerašnju presudu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

11 h

Podeli: