Subota, 13.11.2004.

16:22

Gurović ne može u Hrvatsku zbog Draže

Košarkaši Partizana u subotu su otputovali u Zagreb na utakmicu protiv Cibone, ali bez svog krila Milana Gurovića.

Izvor: B92

Default images

Njemu je hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo ulazak u zemlju zbog tetovaže koje ima na levoj ruci. Reč je o liku generala srpske vojske iz Drugog svetskog rata Draže Mihailovića. Portparol MUP-a Hrvatske Zlatko Mehun rekao je da se policija poizva na zakon kojim se zabranjuje "javno isticanje fašističkih simbola":

"Slijedom toga, isticanjem ovakvih obilježja i simbola, iskazuje se ili potiče ili poziva na mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne ili vjerske pripadnosti. To je po pozitivnim zakonskim propisima Republike Hrvatske višestruko nedozvoljeno. Naime, na javnim okupljanjima je zabranjeno, odredbom članka 18, stavak 2 Zakona o javnom okupljanju, isticanje takvih simbola. Zatim, to predstavlja protupravno ponašanje iz članka 4, stavak 1 Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, a ujedno se time čini i prekršaj iz članka 5, Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira".

Direktor Uprave za sport Srbije Aleksandar Šoštar izjavio je da žali i da je iznenađen zbog odluke hrvatskih vlasti: “Smatramo da je to potpuno nepotrebna i štetna odluka, jer je naše uverenje da bi upravo na polju sporta normalizovani odnosi između SCG i Hrvatske, trebalo da se popravljaju. Odluka je iznenađujuća jer se dogodila na polju gde se to najmanje očekuje, jer se time stvaraju nepotrebna opterećenja u odnosima između dve zemlje”.

Medijska hajka na Gurovića otvorena je u četvrtak kada je komentator hrvatskog internet sajta Sportneta, Bernard Jurišić, u oštro intoniranom tekstu i uz uvredljive reči napisao da Gurović nije dobrodošao u Hrvatsku zbog tetovaže "ratnog zločinca i bradate spobode koju Hrvati ne pamte po ničemu dobrom".

Partizan u nedelju u Zagrebu igra meč 11. kola Jadranskog kola protiv Cibone. Pored Gurović u Zagreb ne putuju ni Predrag Šuput i Petar Božić zbog povreda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: