Koštunica osudio incidente

Izvor: B92

Utorak, 13.07.2004.

20:43

Default images

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica razgovarao je sa delegacijom Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine.

U razgovoru su učestvovali i direktor i glavni i odgovorni urednik izdavačke kuće "Madjar So" Rudolfom Mihogom i Peterom Kokajem, ministar za ljudska i manjinska prava SCG Rasim Ljajić i ministar za nutrašnje poslove Srbije Dragan Jočić, navodi se u saopštenju iz Vlade Srbije.

Koštunica je izrazio zabrinutost zbog napada na pripadnike mađarske manjine i incidenata na nacionalnoj osnovi i osudio sve ispade koji su etnički motivisani. Ukazavši da se za prvih šest meseci dogodilo tridesetak incidenata na nacionalnoj osnovi, Laslo Joža, predsednik Nacionalnog saveta Mašara, je naveo da je neophodno zajednički rešavati probleme i da je posebno važno zajedničkim naporima preduprediti sve incidente na nacionalnoj osnovi.

Ljajić je rekao da mediji imaju veliku ulogu u sprečavanju incidenata na nacionalnoj osnovi i naveo da mađarski parlament treba uskoro da ratifikuje Sporazum izmedju SCG i Mađarske o zaštiti nacionalnih manjina, koji je već ratifikovala Skupština državne zajednice SCG. Jočić je ukazao da je većina počinilaca međunacionalnih incidenata otkrivena, posebno kada su u pitanju teži prekršaji i naveo da je najveći broj ispada na nacionalnoj osnovi počinjen prema mađarskoj manjini, da su na drugom mestu incidenti prema drugim manjinama, a na trćem prema Srbima, a da su počinioci uglavnom mlađe osobe, kaže se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: