Nastavak suđenja za ubistvo Boška Buhe

Izvor: B92

Četvrtak, 30.10.2003.

18:40

Default images

Svedočenjem  pripadnika nekadašnje Osme uprave RDB-a, današnje BIA-e, koji su radili sa optuženim policajcima Goranom Rajačićem i Draganom Alijevićem, pred Specijalnim sudom u Beogradu nastavljeno je sudjenje optuženima za ubistvo policijskog generala Boška Buhe.

Rajačića i Alijevića optužnica tereti da su svojim nesavesnim radom omogućili Buhinim ubicama da dodju do oružja. Svedočeći na samom početku procesa, Rajačić je rekao da mu je Milorad Bracanović, tadašnji zamenik načelnika DB-a, naredio da u izveštaju o nestanku oružja iz magacina Službe,  napiše kako je oružje uzeo njegov pomoćnik Dragan Alijević.  Svedočeći danas, Momčilo Petrović, načelnik tadašnje 8. Uprave RDB-a, tvrdio je da je samo Rajačić imao ključ od magacina oružja.

Tvrdeći kako Rajačić nije bio zadužen za magacin, njegov branilac Dušan Mašić postavio je pitanje o putevima oružja koje se, nakon NATO bombardovanja, zajedno sa policijom vratilo sa Kosova u Srbiju: “Sumnjivo je da jedna tako ozbiljna stvar kao što je magacin ima samo jedan ključ. Nemoguće je da u takvim službama ne postoji dupli ključ koji se nalazio u resoru za koga je neko drugi zadužen. Sa Kosova je vraćeno strahovito mnogo oružja, što nikad ništa nije popisano, tako da je to vrlo teško reći kako i na koji je način oružje došlo u posed lica, ako je uopšte došlo u posed lica”, kazao je Mašić.

Specijalno sudsko veće danas je advokatima dostavilo kopije naredbe suda o tonskom prisluškivanju telefonskih razgovora izmedju Nikole Maljkovića i Željka Maksimovića, od 20. juna 2002. godine. Ispred tužilaštva, zahtev za prisluškivanje potpisao je tadašnji zamenik okružnog javnog tužioca Milan Sarajlić,

Stevan Protić, branilac optuženog Željka Maksimovića, Vladimira Jakšića i Dragana Ilića – Limara, podseća na tvrdnje odbrane da je policija manipulisala glasovima, zbog čega se i Maljković i Jakšić brane ćutanjem, iako su sudskom veću na početku procesa dostavili svoju pisanu odbranu. U tekstu pisane odbrane se navodi da rečenice iz tih transkripata nisu razumljive: “Posebno će biti interesantno kada budete prisustvovali izvođenju pompezno najavljenih dokaza – transkripta telefonskih razgovora. Posebno ćete tada biti razočarani ozbiljnošću sa kojim je javna tužba, odnosno pre nje organi gonjenja, ušli u ovaj krivični postupak, pošto je presudno preko medija napravila aferu o postojanju takozvane Makine grupe”, rekao je Protić.

Sudjenje se nastavlja sutra. Najavljeni svedok Slobodan Resimović je, prema navodima suda, nedostupan. U krivičnoj prijavi koju je napisao Slobodan Pažin, inspektor gradskog SUP-a, uhapšen u akciji "Sablja", Resimović se navodi kao zaštićeni svedok.  Resimović, prema rečima advokata Borovića, tereti sve okrivljene u ovom procesu, na osnovu čega su i raspisane poternice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

14 h

Podeli: