Četvrtak, 11.09.2003.

09:13

Ivanov u Beogradu

Izvor: B92, Beta

Default images

Šefovi diplomatija Ruske Federacije i Srbije i Crne Gore Igor Ivanov i Goran Svilanović izrazili su zadovoljstvo odnosima dve zemlje i založili se za njihov dalji razvoj. "U odnosima naših država nema problema, ni različitih gledišta koji bi smetali dobrom razvoju odnosa u svim oblastima od uzajamnog interesa", rekao je Ivanov posle razgovora.

Svilanović je posle razgovora rekao da se Beograd zalaže za "trajno stabilne odnose s Rusijom na realnim, pragmatičnim osnovama" uz ravnopravnost i uvažavanje razlika dve zemlje. Svilanović je dodao da postoji zajedniči interes za unapređenje ekonomske saradnje, navodeći kao primer početak radova na remontu "Đerdapa" i razgovore o regulisanju ruskog duga i pregovore o mogućnosti većeg učešća ruskog "Lukoila" u naftnoj industriji SCG.

Premijer Srbije Zoran Živković izjavio je u četvrtak nakon razgovora sa ruskim ministrom inostranih poslova Igorom Ivanovim, da je stav Srbije i Rusije da pregovori između Beograda i Prištine treba da počnu što pre. Živković je precizirao da će budućnost Kosova biti određena u jednom dužem procesu, koji osnovu ima u ispunjenju bezbednosnih uslova koji bi omogućili povratak izbeglica. Ivanov je ponovio da se zahtev Rusije odnosi na insistiranju direktnog dijaloga Beograda i Prištine. Prema njegovim rečima, terorizam kako na Kosovu tako i u Makedoniji može biti rešen zajedničkim angažovanjem celokupne međunarodne zajednice.

Ivanov se ranije u Beogradu sastao s predsednikom Demokratske stranke Srbije Vojislavom Koštunicom, saopštila je DSS. "Bilo je reči o unapređenju bilateralnih odnosa na političkom i ekonomskom planu i potrebi da u tim odnosima, koji sami po sebi predstavljaju tradicionalnu vrednost, budu prevaziđeni izvesni nasleđeni problemi", navodi se u saopštenju i dodaje da je najveća pažnja posvećena Kosovu i Metohiji. Koštunica i Ivanov su se saglasili da je neophodno dosledno i celovito sprovođenje rezolucije 1244, pre svega u vezi s povratkom raseljenih Srba i drugih nealbanaca na Kosovo i uspostavljanje neposrednog dijaloga Beograda i Prištine, pre svega o tehničkim pitanjima vezanim za normalizaciju svakodnevnog života. Koštunica i Ivanov su saglasni da su razgovori o konačnom statusu Pokrajine mogući tek po ispunjavanju uslova preciziranih rezolucijom 1244 i potonjim dokumentima Saveta bezbednosti UN.

I predsednik G17 plus Miroljub Labus sastao se sa Ivanovim, saopštila je ta stranka. Navodi se da su Labus i Ivanov zaključili da će posle usaglašavanja preostalih tehničkih pitanja biti otvoren put za još bolju privrednu i ekonomsku saradnju. Pored bilateralnih i ekonomskih pitanja, Labus i Ivanov razgovarali su i o Kosovu i potvrdili važnost rezolucije 1244 i uspostavljanje dijaloga Beograda i Prištine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: