IVANOV: MILOSEVIC CE NASTAVITI POLITICKE AKTIVNOSTI

Izvor: B92

Petak, 06.10.2000.

21:52

Default images
Sef ruske diplomatije Igor Ivanov izjavio je nakon razgovora sa Vojislavom Kostunicom, Slobodanom Milosevicem, Zivadinom Jovanovicem i patrijarhom Pavlom - da "Rusija sa velikom zabrinutoscu prati razvoj situacije u Jugoslaviji posle izbora 24. septembra. On je na pres konferenciji u ruskoj ambasadi rekao kako je u Beograd doputovao po nalogu Vladimira Putina da bi "iz prve ruke dobio informaciju o razvoju situacije" i preneo stav Moskve da politicka kriza u SRJ treba da bude razresena na "civilizovan nacin, u okviru zakona”. “U osnovi tog regulisanja treba da bude postovanje volje naroda", naglasio je sef ruske diplomatije, dodavsi kako su svi njegovi sagovornici "sa razumevanjem prihvatili stav koji iskljucuje strano mesanje". "Vojislav Kostunica je izrazio uverenje da ce srpski narod naci snage da prevazidje sadasnju situaciju, a da ce Rusija biti prva zemlja kojoj ce se obratiti, ako pomoc bude potrebna", kazao je Ivanov I potom o susretu sa Slobodanom Milosevicem rekao sledece: "Milosevic je tokom razgovora naglasio da tezi trazenju resenja za krizu na zakonit i miran nacin, i izbegavanje sile. Milosevic je rekao da kao lider najvece politicke stranke ima nameru da i ubuduce igra zapazenu politicku ulogu u Jugoslaviji", rekao je Ivanov na konferenciji za novinare u ruskoj ambasadi u Beogradu".

Upitan da li ova Miloseviceva izjava znaci da ce predati vlast izabranom predsedniku Vojislavu Kostunici, Ivanov je odgovorio da prenosi ono sto je cuo i da nije na njemu da to tumaci. Na pitanje da li je Milosevicu preneo da Rusija priznaje Kostunicu kao novog predsednika Jugoslavije, Ivanov je odgovorio kako je u svim saopstenjima posle danasnjih sastanaka bilo nepreciznosti i kako Kostunici nije cestitao na izboru za predsednika, vec pobedu na izborima".

Upitan kako je Milosevic reagovao povodom ove cestitke, Ivanov je rekao da tokom susreta sa njim nije bilo celishodno komentarisati izborne rezultate, koji su, kako je dodao, dobro poznati. Novinare je zanimalo da li je u razgovoru sa Milosevicem bilo reci o njegovoj sudbini i sudbini njegove porodice, kao i o mogucnosti da im se pruzi azil, na sta je Ivanov odgovorio da "u tom obliku pitanje nije bilo postavljeno", dodavsi kako je Kostunica ponovio svoj poznati stav o Haskom sudu, odnosno da nema nameru da saradjuje sa Tribunalom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

12 h

Podeli: