Četvrtak, 31.07.2014.

16:59

VU: Reakcija Štaba Ustavnom sudu

Štab za odbranu hrvatskog Vukovara je uputio podnesak Ustavnom sudu kojim osporava odluku o tome da se oceni ustavnost referendumskog pitanja o dvojezičnosti.

Izvor: Tanjug

Default images

Štab za odbranu hrvatskog Vukovara, organizacija koja se bori protiv upotrebe ćirilice, uputio je podnesak Ustavnom sudu Hrvatske kojim osporava saborsku odluku da zatraži ocenu ustavnosti referendumskog pitanja o dvojezičnosti, koje predlaže ta organizacija.

Štab je predao Saboru potpise građana za održavanje referenduma kojim traže ograničavanje prava na upotrebu manjinskog jezika na sredine koje imaju polovinu, a ne trećinu stanovnika pripadnika nacionalnih manjina, što je sada slučaj.

Hrvatski sabor uputio je polovinom jula na ocenu ustavnosti referendumsko pitanje vukovarskog štaba o dvojezicnosti, pošto je nadlezni Odbor ocenio da ono nije u skladu s Ustavom.

Član Štaba Vlado Iljikić kazao je na konferenciji za novinare da je Ustavnom sudu uputio i predlog za sazivanje javne rasprave radi ocene ustavnosti postupanja Vlade u vezi s uvođenjem dvojezičnosti u službenu upotrebu u Vukovaru kao i o referendumskoj incijativi te organizacije.

Takođe, kaže Iljkić, predložiće i vukovarskim vlastima da se i grad obrati Ustavnom sudu i tako podrži štab.

Iljkić je uporište za zahteve štaba i predloženog referenduma našao u primerima ustava Estonije i Litvanije koji propisuju da se manjine, tek kada pređu 50 odnosno 70 odsto stanovništva, mogu služiti svojim jezikom u lokalnoj samoupravi.

"Hrvatski narod je jednako suveren kao i svaki drugi narod Evropske unije, i ne vidimo razlog da mu se ne dopusti da na referendumu odluči o jednom takvom pitanju kao što je izmena Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina", rekao je on, a prenela agencija Hina.

Ova organizacija je, inače, aktivna od početka uvođenja dvojezičnosti i postavljanja dvojezičnih tabli na zgrade državnih ustanova u Vukovaru i drugim gradovima u Hrvatskoj, u skladu sa važećim zakonom.

Još prošle godine inicirali su proteste posle kojih je počelo skidanje i uništavanje dvojezičnih tabll.

U Vukovaru je na nedavnim prevremenim izborima pobedila desno orjentisana Hrvatska demokratska zajednica sa svojim partnerima a novi gradonačelnik Ivan Penava je ocenio da je dvojezičnost u tom gradu uvedena "na silu i protivno zakonu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin pobesneo; "Kazna je zaslužena"

Ruski predsednik Vladimir Putin besan je zbog napada dronom na vojni aerodrom u kome su pogođena dva napredna borbena aviona Su-57, rekao je portparol ukrajinske obaveštajne službe.

8:28

13.6.2024.

1 d

Svet

Orban je kažnjen, i to žestoko

Najviši sud Evropske unije doneo je odluku da Mađarska mora da plati kaznu od 200 miliona evra zbog nepoštovanja politike migracija i azila, javlja Dojče vele.

10:55

13.6.2024.

1 d

Podeli: