Utorak, 26.04.2011.

07:20

Počelo skupljanje potpisa za REKOM

U desetak gradova bivše SFR Jugoslavije počelo prikupljanje potpisa za podršku osnivanju Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratova 1990-ih.

Izvor: B92, Beta

Default images

Akcija je počela u pet do 12 u Beogradu, Zagrebu, Sarajevu, Banjaluci, Ljubljani, Prištini, Skoplju i Podgorici.

To je najveća regionalna kampanja nevladinih organizacija, a nosi ime "Milion potpisa za REKOM". U Beogradu se peticija može potpisati na Trgu Republike, kao i na štandovima u 30 gradova širom Srbije, ali i od "vrata do vrata".

Predsednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić kaže da će potpise prikupljati na hiljade mladih i da će to trajati šest nedelja, kada će se obratiti rukovodstvima država koje su nekada činile SFRJ.

"Kampanja 'Milion potpisa za REKOM' počinje u pet do 12 sa osnovnom porukom da mladi poručuju da nisu odgovorni za teško nasleđe, ali hoće da budu odgovorni za odgovoran odnos prema tom teškom nasleđu i u tome je zapravo njihova podrška ovoj regionalnoj inicijativi za osnivanje REKOM-a", kaže ona za B92.

"Nakon ove faze, u poslednjoj nedelji juna, koalicija za REKOM se obraća predsednicima država, a onda nam predstoji nova faza. To je javno zagovaranje i pridobijanje političara da taj proces oko pregovora za osnivanje REKOM-a ne postane jedan proces koji će trajati godinama", navela je Kandićeva.

Možete pogledati snimak gostovanja Nataše Kandić u vestima TV B92.

Najveća regionalna kampanja

Prikupljanje potpisao istovremeno je počelo i u Sarajevu, Ljubljani, Zagrebu, Banjaluci, Prištini, Skoplju i Podgorici i to je dosad najveća regionalna kampanja tokom koje će biti prikupljeno milion potpisa.

Hiljade mladih će biti nosioci kampanje prikupljanja potpisa koju će koordinirati Inicijativa mladih za ljudska prava, a u svim zemljama naslednicama SFRJ trajaće do 6. juna.

Koalicija za REKOM okuplja više od 1.500 udruženja i pojedinaca svih nacija i vera sa prostora bivše SFRJ koji su za stvaranje nezavisne međudržavne komisije kao vansudskog istražnog tela koje treba da utvrdi i javno saopšti činjenice o ratovima od 1991. do 2011.

Više od deset godina od završetka oružanih sukoba na tlu bivše SFRJ, ni u jednoj od država regiona nije dovršen popis žrtava, a više od 15.000 ljudi i dalje se vode kao nestali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

1 d

Podeli: