Sreda, 22.12.2004.

10:08

Protest privatnih naftaša

Rafinerije nafte u Novom Sadu i Pančevu blokirali su nezadovoljni vlasnici privatnih pumpi.

Izvor: B92

Default images

Oni od Vlade Srbije traže povećanje marži, odnosno da učešće prometa na malo u maloprodajnoj ceni derivata bude 10 odsto i da taj procenat bude isti pri svakom daljem usklađivanju cena. Od blokada, kako kažu, neće odustati sve dok Vlada ne prihvati njihove zahteve.

Vlasnici privatnih benzinskih pumpi u Srbiji, koji su se u sredu ujutro okupili ispred Centra "Sava" u Beogradu, uz pratnju policije su krenuli ka rafinerijama nafte u Pančevu i Novom Sadu.

Pančevačka rafinerija blokirana je tek oko 15 časova, a predsednik Skupštine AD "Nafta" Nebojša Atanacković, koji se tamo nalazi, kaže za B92 da su mišljenja o tome na koji način će se rafinerija držati pod blokadom podeljena: "Neki su za to da se apsolutno ni jedna cisterna ne pušta u rafineriju, ni iz rafinerije. Međutim, mislim da će definitivna odluka biti da sve ono što služi za normalno snabdevanje energentima, odnosno koji služe za grejanje, da se normalno pušta u rafineriju i iz rafinerije, a da se ne dozvoljava prolaz samo onim cisternama koje voze derivate za benzinske pumpe."

Miroslav Velicki, član koordinacionog tima koji organizuje protest u Novom Sadu, kaže da ovi zahtevi nisu ništa novo: "Gospodin Naumov je u šestom mesecu ove godine to potpisao, ali nije ispoštovao. Mi samo tražimo ono što je potpisao da se dosledno sprovede, da se sprovede uredba koju je donela Vlada Republike Srbije."

PR Ministarstva energetike Željko Martinović, međutim, kaže da ne razume zašto su predstavnici privatnih prometnika prvo blokirali rafinerije, a tek potom uputili zahtev Ministarstvu. "Privatni prometnici koji su stupili u ovaj protest kucaju na otvorena vrata. Ministarstvo rudarstva i energetike nije dobilo od njih zahtev, do danas, zbog čega izražavaju nezadovoljstvo. Tim pre što je Ministarstvo rudarstva i energetike svojevremeno prema Vladi Srbije uputilo zahtev za korekciju cene osnovnih derivata dinar ipo po litru, smatrajući da su njihovi zahtevi za korekcijom opravdani zbog povećanih troškova poslovanja koje su imali. Ministarstvo rudarstva i energetike je spremno za razgovor, ali ne pod pritiskom, naročito ne ovakve vrste", rekao je Martinović.

Blokada će trajati do ispunjenja zahteva, a direktor rafinerije u Pančevu, Kosta Ilić objašnjava koje su moguće posledice blokade: "Iz Rafinerije ide dnevno između 300 i 400 cisterni derivata, tako da će svaka blokada značajno da napravi probleme sa snabdevanjem gorivom. Naravno, pumpe imaju svoje zalihe derivata i one su dužne da imaju odgovarajuće zalihe. Međuitim, dugotrajnija blokada će sigurno da izazove velike probleme."

Privatni naftaši kažu da ne traže povećanje maloprodajne cene, već samo preraspodelu utvrđene cene naftnih derivata između učesnika u proizvodnji i prometu, čime, kako kažu, građani neće biti nimalo oštećeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

20 h

Podeli: