Ponedeljak, 22.04.2013.

11:04

Preporuka da Kosovo pregovara o SSP

Evropska komisija usvojila preporuku članicama EU da s Kosovom započnu pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Vest o tome prvi je na svom nalogu na Tviteru objavio visoki komesar EU za proširenje Štefan File.

File je na nalogu na Tviteru objavio i da je Evropska komisija takođe usvojila preporuku po kojoj se Kosovu omogućava pristup i učešće u programima EU.

EK je u svom izveštaju konstatovala da se Kosovo ozbiljno i konstruktivno angažovalo u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom. Komisija je u izveštaju, koji je danas usvojen na kolegijumu i odmah zatim predočen šefovima evropskih diplomatija koji zasedaju u Luksemburgu, ocenila da je Kosovo postiglo dovoljan napredak za otvaranje pregovora o S S P, kako u dijalogu sa Beogradom tako i u unutrašnjim reformama.

Reč Kosovo je i u ovom izveštaju EK napisana sa zvezdicom i fusnotom u kojoj se pominje Rezolucija SB UN 1224 i mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu.

Prema mišljenju eksperata EK, pregovori i eventualno potpisivanje S S P sa Kosovom ne prejudiciraju njegov status, jer EU već ima nekoliko pravnih ugovora sa entitetima koji nisu međunarodno priznate države, kao što su Tajvan i Hongkong.

Kao i u izveštaju o Srbiji, dokument EK se sastoji iz dva dela, od kojih je jedan posvećen toku dijaloga i sprazuma koji su šefovi pregovaračkih timova parafirali u petak, a drugi unutrašnjim reformama i izgradnji vladavine prava.

"EU očekuje da će obe strane u duhu novog odnosa i razumevanja nastaviti da se, bez prejudiciranja u vezi svojih stavova o statusu Kosova, nastaviti da rade na normalizaciji međusobnih odnosa i da će se u tom okviru, između ostalog, posvetiti pitanju integrisanja i članstva Kosova u međunarodnim telima", piše u izveštaju.

U delu izveštaja koji se odnosi na unutrašnje reforme, EK je konstatovala da Kosovo podržava rad pravosudne misije Euleks, a naročito specijalnog istražnog tima koji ispituje navode iz izveštaja Dika Martija o otmicama civila i ilegalnoj trgovini organima 1999. i 2000.

Komisija je pohvalila donošenje kosovske strategije za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije i trgovine narkoticima i ukazala da bi Kosovo trebalo da nastavi da ih primenjuje.

Podsetimo, u Luksemburgu je jutros počeo sastanak ministara spoljnih poslova EU, a glavna tema je bilo postizanje sporazuma Beograda i Prištine u Briselu 19. aprila. Na tom sastanku doneta je i preporuka da se Srbiji dodeli datum za početak pristupnih pregovora za članstvo u EU.

Ranije danas Vlada Srbije je na sednici prihvatila sporazum koji su parafirali premijeri Srbije i Prištine. Ivica Dačić je odmah nakon te sednice telefonom obavestio Ketrin Ešton o prihvatanju sporazuma. Očekuje se da se sporazum nađe i pred poslanicima Skupštine Srbije u sredu ili četvrtak, a već za danas su zakazane konsultacije sa šefovima poslaničkih grupa.

Kosovska skupština sinoć je prihvatila sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova koji su Hašim Tači i Ivica Dačić potpisali 19. aprila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Masovni udar: Oglasilo se rusko ministarstvo

Oružane snage Ruske Federacije izvele su grupni udar visokopreciznim vazdušnim i morskim oružjem velikog dometa na ukrajinske energetske objekte koji podržavaju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

13:08

1.6.2024.

1 d

Podeli: