Sreda, 22.04.2009.

00:58

Sprega politike i krupnog biznisa

Emisija “Insajder” otkriva spregu biznisa i politike. Trojica funkcionera Beograda i Republike blisko su povezani sa preduzećem “Luka Beograd”.

Izvor: B92, Beta

Default images

Kako je otkrila ekipa emisije “Insajder”, dugogodišnji gradski funkcioner i član Demokratske stranke, Milan Perović, na inicijativu LDP-a postavljen je za predsednika Upravnog odbora Direkcije za gradsko građevinsko zemljište, iako je u isto vreme i pravni savetnik “Luke Beograd”, koja je u sporu sa gradskim vlastima.

Ovo nije jedini slučaj sukoba interesa. B92 je ranije istraživao i kako su još dvojica nekadašnjih članova Agencije za privatizaciju odmah posle kupovine Luke prešla u to preduzeće.

Milan Perović sedeo je na dve stolice tako što je bio visoko pozicioniran u dva suparnička tabora.

Perović je u Upravnom odboru Direkcije za gradsko građevinsko zemljište, a u isto vreme, kao pravni savetnik, zastupa interese “Luke Beograd”.

Demokrate do kojih je B92 uspeo da dođe uglavnom nemaju komentar na pitanje da li je dvostruki angažman njihovog stranačkog kolege sukob interesa.

Tako na primer, Zoran Alimpić o tome nije želeo ni da govori jer, kako je objasnio, čoveka, koji je kao i Alimpić dugo u gradskoj vlasti, i ne poznaje. Sličan odgovor ima i portparolka DS-a Jelena Trivan.

“Ja, verujte, ne znam ništa o tom slučaju i mislim da ja nisam prava adresa. To je ipak pitanje za ljude koji su uključeni u taj spor, pre svega za gradsku vlast i ja nemam informaciju o tome”, kaže Trivanova.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović, koji je Perovića predložio na tu funkciju, kaže da je je isključivi interes njegove stranke bila stručnost predloženog kandidata koja je, kako navodi, naročito došla do izražaja u rešavanju problema Petog parkića.

“Nama je bila poznata činjenica da je kao advokat bio pravni zastupnik, između ostalog i ‘Luke Beograd’, ali je mnogo važnija bila činjenica koja njega opisuje kao čoveka koji je bio uključen u rešavanje spora oko Petog parkića koji je rešen u mandatu gradske vlasti koju smo mi podržali”, kaže Jovanović.

Pored dvostrukog angažmana Milana Perovića, B92 je ranije objavio da je izvršni direktor Agencije za privatizaciju u periodu kada je prodata Luka bio Goran Mrđa koji je posle napustio Agenciju i otišao u Upravni odbor “Luke Beograd”.

I Vuk Delibašić, iz preduzeća “Fokus kapital partners”, koja je bila zastupnik “Vorldfina” pri kupovini Luke, ranije je bio visoki službenik Agencije za privatizaciju. On u ova dva transfera ne vidi ništa sporno.

Vuk Delibašić: Slučajnost, nema, mislim, nikakve veze naš prethodni radu u Agenciji sa onim što se dešavalo posle.

B92: Slučajnost?

Vuk Delibašić: Slučajnost, da.

Pored gradske vlasti, spor sa Lukom ima i investicioni fond “Brif” koji je kupio deo zemljišta koje mu se sada osporava. Ispostavilo se da je Direkcija za gradsko građevinsko zemljište 2004. u vreme kada je na njenom čelu bio Siniša Nikolić “Montmontaži” prodala zemljište na kojem Grad formalno nije bio uknjižen.

“Montmontažu” je kasnije kupio fond “Brif”, koji je platio sve poreze, na zemlji ništa ne može da gradi, a ukoliko pokrenu tužbu protiv grada višemilionsku odšetu plaćaće građani.

Predstavnik tog fonda ispričao je za “Insajder” da je spor pokušao da reši direktno sa Milanom Bekom i da se tim povodom obratio svim političarima, pa i Čedomiru Jovanoviću.

Lider LDP-a negira posebne veze sa Milanom Bekom i čak tvrdi da se sa njim i ne slaže.

Čedomir Jovanović: Sastanak je organizovan na inicijativu investicionog fonda "Brif", a ne Milana Beka. Taj sastanak, koji je tražen od mene, tražen je i od drugih političara i koliko ja znam, tih sastanaka je bilo šest.

B92: Da li nešto dugujete Beku, kakve su vaše relacije?

Čedomir Jovanović: Ne dugujem ništa gospodinu Beku. Ako me pitate da li ga poznajem - da poznajem ga godinama. Da imam sklonosti ka onome što on radi – nemam. Da li se slažem sa nekim njegovim postupcima - ne slažem se. Ali to neslaganje se proteže godinama unazad, kada se odvojio od DS-a i priklonio Miloševiću.

Luka je prodata za vreme vlade Vojislava Koštunice, u poslovima prodaje učestvovali su i članovi Demokratske stranke Srbije ali odgovor iz ove stranke tokom jučerašnjeg dana, i pored obećanja, B92 nije uspeo da dobije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Masovni udar: Oglasilo se rusko ministarstvo

Oružane snage Ruske Federacije izvele su grupni udar visokopreciznim vazdušnim i morskim oružjem velikog dometa na ukrajinske energetske objekte koji podržavaju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

13:08

1.6.2024.

1 d

Podeli: