Ponedeljak, 18.03.2013.

13:04

Svetski državnici pristižu u Rim

Šefovi država i vlada pristižu danas u Rim da bi prisustvovali ustoličenju pape Franje na svečanosti na kojoj se očekuju i stotine hiljada vernika.

Izvor: Beta

Default images

Ukupno 150 delegacija očekuje se da sutra prisustvuje ustoličenju novog poglavara Rimokatoličke crkve, piše rimski list Republika.

U Rim je još sinoć stigla Kristina Kirhner, predsednica Argentine, zemlje iz koje dolazi i novi papa Franja. Njihov susret najavljen je za posle podne.

Među zvaničnicima koji su stigli u Rim su potpredsednik SAD Džozef Bajden, predsednici Meksika Enrike Penja Njieto i Čilea Sebastijan Pinjera, a očekuje se i dolazak predsednice Brazila Dilme Rusef.

U narednim satima očekuje se da doputuju nemačka kancelarka Angela Merkel, vojvoda od Glostera, koji će predstavljati kraljicu Elizabetu Drugu, kao i španski premijer Marijano Rahoj.

Francusku će predstavljati premijer Žan-Mark Ero i ministar unutrašnjih poslova Manuel Vals. Predsednik Fransoa Oland neće ići u Vatikan, a ta odluka je, kako je pisao "Figaro", više vođena ličnim razlozima nego planiranim obavezama.

Tom odlukom je rešen i protokolarni problem pošto bi Oland morao da ide sam, jer nije venčan sa Valeri Trivajler koja se, inače, dva puta razvodila.

Evropsku uniju će predstavljati predsednici Evropskog saveta i Evropske komisije Herman van Rompej i Žoze Manuel Barozo, a Rusiju predsednik Dume Sergej Nariškin.

Svečanosti u Vatikanu će, dodaje Frans pres, prisustvovati i kontroverzna ličnost, predsednik Zimbabvea Robert Mugabe, kome je zabranjeno putovanje u Evropu, ali Italija nije mogla da mu zabrani da dođe na teritoriju Vatikana, jer dolazi zbog "verskih obaveza". Inauguraciji pape Franje prisustvovaće predstavnici gotovo svih pravoslavnih crkava, a prvi put u istoriji i vaseljenski patrijarh Vartolomej.

Delegaciju Srbije će predvoditi predsednik Tomislav Nikolić, delegaciju Hrvatske, takođe, šef države Ivo Josipović, a delegaciju BiH predsedavajući Saveta ministara Vjekoslav Bevanda.

Kad je reč o merama bezbednosti, Frans pres piše da će one biti slične merama tokom sahrane pape Jovana Pavla Drugog kada se okupilo više od milion ljudi.

“Dobro je što Nikolić ide na ustoličenje pape”

Odlazak predsednika Nikolića na ustoličenje pape Franje dobar je potez, koji će ostaviti utisak u Vatikanu i dokaz da Srbija i Vatikan imaju dobre odnose, izjavio je za agenciju Beta verski analitičar Živica Tucić.

"Rukovodstvo želi da utvrdi, da prikaže Srbiju kao zemlju koja je vredna pažnje i međunarodnog respekta. Pojava predsednika Nikolića sigurno će ostaviti utisak", kazao je Tucić.

On je rekao da je dobro što Srpska pravoslavna crkva u Vatikan šalje visoku delegaciju, predvođenu mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem Radovićem.

"To je izraz jedne spremnosti da se nastavi putem približavanja, koje je ne samo prema SPC, već uopšte na pravoslavno-katoličkom nivou prilično neizvesno", rekao je Tucić.

On je istakao da je Srbiji jako važno što Vatikan ne priznaje Kosovo i da taj stav neće biti promenjen, što je ovog vikenda potvrdio I nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar.

"Bar pet odsto Albanaca koji žive na Kosovu su katolici, oni nemaju nuncijaturu u Prištini. Srbija misli da je to važno, da papa ne priznaje Kosovo", istakao je Tucić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Masovni udar: Oglasilo se rusko ministarstvo

Oružane snage Ruske Federacije izvele su grupni udar visokopreciznim vazdušnim i morskim oružjem velikog dometa na ukrajinske energetske objekte koji podržavaju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

13:08

1.6.2024.

1 d

Podeli: