Ponedeljak, 16.10.2006.

15:14

Stranke dobile novac za referendum

Dvanaest dana pred referendum o novom ustavu, parlamentarnim strankama u Srbiji uplaćen je novac za referendumsku kampanju.

Izvor: B92, Beta

Default images

Kako je u tim partijama potvrđeno za B92, iznos novca određen je na osnovu broja poslanika koje imaju u Skupštini Srbije. Gotovo istovremeno, u javnoj raspravi o najvišem državnom aktu ocenjeno je da novi ustav može da bude dobar - u rukama dobrih pravnika - ali da u rukama onih drugih, otvara prostor za tumačenja na najgori način.

Iako je postojala dilema na osnovu čega parlamentarnim strankama može da bude isplaćen novac za referendumsku kampanju, ako takvo nešto ne predviđa ni zakon o finansiranju partija ni o javnom oglašavanju, parlamentarnim strankama danas je uplaćen novac koji im je Vlada namenila za te svrhe.

Srazmerno broju poslanika koje imaju u parlamentu, G17 plus je, na primer, sa 31 poslanikom, dobio nešto manje od 16, 5 miliona dinara. S druge strane, SPO, koji ima tri poslanika u parlamentu, dobio je osam miliona, očigledno na osnovu broja poslanika sa početka skupštinskog saziva.

Podsećamo da taj klub i ne postoji više u Skupštini Srbije, pošto je veći deo poslanika prešao u poslaničku grupu Nove Srbije.

Duga referendumska noć

Članovi glasačkih odbora na referendumu o ustavu glasačke kutije moraće da čuvaju jedan sat duže.

Naime, u noći između 28. i 29. oktobra počinje zimsko računanje vremena, pomeranjem časovnika jedan sat unazad, sa tri na dva časa. Iz Zavoda za mere i dragocene metale podsećaju da zimsko računanje vremena počinje svake godine poslednje nedelje oktobra, a letnje - poslednjeg vikenda u martu.
Štampanje glasačkih listića za referendum počelo je jutros u 8 sati u štampariji Službenog glasnika u Beogradu. Štampanju prisustvuje komisija Republičke izborne komisije.

Republička izborna komisija je utvrdila da je ukupan broj birača 6.637.911, pa će biti odštampano toliko glasačkih listića i još 0,5 odsto, odnosno 33.190 rezervnih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

6 h

Podeli: