Nedelja, 13.12.2015.

12:19

"Turska ratuje u Siriji zbog Erdoganovog košmara"

Važno je razumeti da turski predsednik Redžet Tajip Erdogan ne ratuje protiv ID, bivši zvaničnik CIA, navodeći da Turska ratuje zbog problema sa Kurdima.

Izvor: Sputnjik

Default images
Foto: Beta, AP

Filip Giraldi kaže da že Kurdi, ukoliko formiraju svoju državu, Turskoj uzeti 30 posto teritorije, a to je „Erdoganov košmar“, prenosi "Sputnjik".

Osim toga, Giraldi navodi da je obaranje ruskog aviona čin provokacije koji su orkestrirali turski visoki zvaničnici.

„Međutim, on nije mogao da predvidi da ga NATO neće braniti i da će Rusija preduzeti oštre mere. Sada Erdogan pokušava da se povuče, govori da želi da se incident nikada nije dogodio, ali dogodio se upravo zato što je Erdogan to želeo“, navodi on.

Bivši zvaničnik CIA je nakon toga pričao o tome „zbog čega SAD žmure na jedno oko kada Ankara u Siriji sledi svoje interese“.

„Kada je reč o Turskoj, to je dilema za Vašington. Politika SAD u Siriji je nemoguća bez Turske. Sjedinjenim Državama je potrebna baza u Turskoj kako bi vršila vazdušne udare u Siriji“, ističe Giraldi.

On kaže da i pored toga Vašington nije ništa uradio da poboljša situaciju.

„U svom delovanju ruski predsednik Vladimir Putin je delovao prikladno. Siguran je da je ključ za rešavanje konflikta podrška stabilnim vladama regiona – Siriji i Iraku“, kaže on.

Na kraju razgovora za portal Gazeta.ru Giraldi je istakao da su optužbe o Erdoganovoj porodici i trgovanju naftom sa ID, naočito o njegovom sinu Bilalu, sve tačne.

„Optužbe su tačne. Nema tu tajni. Svi su videli kamione i novac kojim se plaća nafta. Inače, Turska je isto radila i sa Iranom dok je bio pod sankcijama. Kupovala je iransku naftu, a sve operacije je vršio Erdoganov sin“, zaključuje Giraldi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: