Četvrtak, 12.04.2007.

11:33

Matične ćelije protiv dijabetesa

Eksperimentalna terapija presađivanja matičnih ćelija odraslih pokazala rezultate u borbi protiv dijabetesa tipa 1.

Izvor: Beta

Default images

Grupa od 14 pacijenata s dijabetesom tipa 1 dobijala je injekcije koje neutrališu antitela koja napadaju ćelije pankreasa. Pankreas prirodno proizvodi insulin. Posle intravenskih injekcija, pacijentima su presađene matične ćelije uzete iz krvi bolesnika i zatim prerađene u laboratoriji. Te ćelije su imale za cilj da očuvaju funkciju ćelija koje proizvode insulin u pankreasu.

Tokom ispitivanja većini dijabetičara nisu bile potrebne insulinske injekcije, koje se daju kao uobičajena terapija protiv dijabetesa, rekli su naučnici Ričard Bart sa Univerziteta u Čikagu i Žulio Voltareli sa Univerziteta u Sao Paulu.

"Ti rezultati su veoma obećavajući, ali su neophodna dodatna biološka istraživanja kako bi se potvrdila efikasnost tretmana", navodi se u najnovijoj studiji objavljenoj u SAD.

Između 10 i 15 odsto dijabetačara zavisi od insulina, a dijabetes tipa 1 se često pojavi čak i u dobu do 30 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

19 h

Podeli: