Utorak, 10.09.2013.

15:50

Od danas važi sporazum o energetici

Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila da od danas počinje primena sporazuma o energetici koji su Beograd i Priština postigli u Briselu.

Izvor: Beta

Default images

"Za nas kao državu bilo je najvažnije da sever Kosova ima struju i da imamo energetsku bezbednost", rekla je ministarka na proslavi deset godina rada Simensove fabrike generatora za vetroelektrane u Subotici.

Mihajlovićeva je rekla da će ‚"Elektrokosmet" postati snabdevač strujom i distributer struje na severu Kosova i da će građani na tom području toj kompaniji plaćati struju.

Sporazum Beograda i Prištine o energetici podrazumeva i da će Elektromreža Srbije i kosovski KOST postići sporazum i da će zaposleni u trafo-stanici Valač na severu Kosova ostati zaposleni u "Elektromreži Srbije". Regulatorne agencije Srbije i Kosova će međusobno priznati licence energetskih kompanija, dodala je ona.

Mihajlovićeva je rekla da se kosovska strana obavezala da će ponovo povezati dalekovod na 110 kilovolti na trafo-stanicu Valač na severu Kosova. "To znači da ćemo imati sasvim sigurno snabdevanje severa Kosova", istakla je ministarka.

Mihajlovićeva je rekla da Beograd i Priština još nisu razgovarali o pitanju vlasništva nad energetskim objektima i da je to ostavljeno za drugo vreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

19 h

Podeli: