Četvrtak, 10.07.2014.

16:01

Mrkić: Uspešna Vučićeva diplomatija

Posete premijera Aleksandra Vučića Berlinu, Parizu i Moskvi su najočiglednija manifestacija uspešnosti srpske politike, kaže Ivan Mrkić.

Izvor: Tanjug

Default images

"Posete premijera, koje su očigledno bile izuzetno uspešne, su kruna napora od preko dve godine i mislimo da će se taj trend, sada posebno obeležen tim trima posetama (Berlinu, Parizu i Moskvi), nastaviti i ubuduće", rekao je Mrkić, savetnik predsednika Srbije za spoljnu politiku i bivši šef diplomatije.

Kako je rekao, Srbija ubira plodove svog opredeljenja da vodi otvorenu, odvažnu politiku, da sa partnerima postupa kao neko ko je ne samo pouzdan sagovornik, već i kao neko ko sprovede sve što obeća.

Posebno ističući postojanost srpske spoljne politike, Mrkić je ocenio da je to prepoznatno.

"Zato vidimo ovako dobre posete premijera koje ne pamtimo", dodao je i najavio brojne predstojeće posete predsednika Nikolića, kao i dolazak mnogih gostiju u Srbiju.

Kada je reč o ujednačavanju srpske spoljne politike sa Briselom, Mrkić smatra da tu nema nikakvih razloga za strah ili podozrenje.

Prema njegovim rečima, to usklađivanje se odvija postupno i niko ne očekuje da će država sa statusom kandidata za članstvo u EU da se momentalno adaptira svemu što predstavlja zajedničku politiku EU.

"Tu nema funadamentalnih razlika, već samo nijansiranih razlika koje proizlaze iz potreba date zemlje. Naša zemlja ima svoje potrebe, pre svega privredne i ustanovljene veze sa pojedinim zemljama i ne može se toga odricati jer bi to bilo na našu štetu", rekao je Mrkić.

Ukazujući da ni u EU ne postoji jedinstvena, već zajednička spoljna politika, on je rekao da će procenat ujednačavanja biti sve veći kako vreme bude prolazilo.

"Nema tu razloga ni zakakav strah ili podozrenje. Sve se to odvija u saglasju sa EU, koji su nam spoljnopolitički partner broj jedan, ali i u razgovorima sa ljudima do kojih je nama stalo iz veoma jasnih istorijskih i savremenih razloga kao što su Rusija, Kina, Vašington", zaključio je Mrkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Masovni udar: Oglasilo se rusko ministarstvo

Oružane snage Ruske Federacije izvele su grupni udar visokopreciznim vazdušnim i morskim oružjem velikog dometa na ukrajinske energetske objekte koji podržavaju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

13:08

1.6.2024.

1 d

Podeli: