Sreda, 08.11.2006.

12:38

Sporazum vojski Srbije i SAD

Potpisan Sporazum o nabavkama i uzajamnim uslugama, ACSA, između oružanih snaga SAD i Srbije.

Izvor: FoNet, Beta

Default images

Sporazuma reguliše razmenu proizvoda i usluga i jača saradnju u vojnim vežbama, mirovnim i humanitarnim misijama, a potpisali su ga zamenik komandanta Evropske komande oružanih snaga SAD Vilijem Vord i ministar odbrane Srbije Zoran Stanković.

Vord je posle potpisivanja u Domu garde u Topčideru rekao da je to još jedan korak ka unapređenju razvoja vojne saradnje, a Stanković da sporazum povećava sposobnost za zajednička dejstva i omogućava bolju međusobnu razmenu logističke podrške.

Naglasivši da je interes Srbije da njena vojska bude profesionalna i integrisana u NATO i garant stabilnosti u regionu, Stanković je rekao da se na predstojećem samitu NATO-a nada pozivu Srbiji da pristupi Partnerstvu za mir.

ACSA je treći značajni vojni sporazum koji SAD potpisuje sa Srbijom u 2006. Prethodno su potpisani Sporazum o saradnji na zaustavljanju širenja oružja za masovno uništenje, WMD, i Sporazum o statusu snaga, SOFA.

Polt: Srbija sprema za Partnerstvo, ali…

Ambasador SAD u Beogradu Majkl Polt izjavio je da je Srbija, osim jedne akcije i jedne odluke, spremna za članstvo u Partnerstvu za mir. On se nada da će politička situacija dozvoliti napredak u saradnji s Hagom i u vezi s Kosovom.

Članstvo Srbije u Partnerstvu za mir je u interesu i SAD i NATO-članica, rekao je Polt posle potpisivanja sporazuma.

Polt je ocenio da je potpisani sporazum najnovije dostignuće u unapređenju odnosa SAD i Srbije.

NATO: Hapšenje magična reč

U sedištu NATO-a tvrde da se politika prema Srbiji nije promenila, da se i dalje insistira na punoj saradnji s Hagom kao uslovu za Partnerstvo za mir, što podrazumeva hapšenje i transfer u Hag Ratka Mladića.

Oni ipak potvrđuju i da su u toku konsultacije pred samit u Rigi, koje bi mogle dovesti do novih odluka i promene politike, javlja Glas Amerike.

Portparol vojnog saveza Džejms Apaturai ukazuje na značaj znaka koji bi mogao doći od vlasti Srbije o namera da Mladić konačno bude uhapšen i prebačen u Hag.

Tadić-Mimarakis o integracijama

Tadiæ i Mimarakis
Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao večeras s ministrom odbrane Grčke Evangelosom Mimarakisom. Bilo je reči o evropskim i evroatlanskim integracijama, saopštila je Služba predsednika za odnose s javnošću. Tadić se, kako se navodi, zahvalio na podršci Grčka u procesu integracija i ponovio stav da je strateški interes Srbije što skorije učlanjenje u Partnerstvo za mir.

Tadić je pozdravio potpisivanje Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane Srbije i Grčke i dodao da je zadovoljan što će težište saradnje u narednom periodu biti na školovanju kadra, zajedničkoj obuci specijalnih snaga, saradnji sektora za vezu i informatiku i na obuci podoficirskog kadra i razmeni ekspertskih grupa.

Na sastanku je bilo reči i o regionalnoj bezbednosti, a sagovornici su zadovoljni dosadašnjom saradnjom u oblasti odbrane i u borbi protiv organizovanog kriminala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: