Utorak, 08.01.2008.

13:24

Izbori u Nju Hempširu

U Nju Hempširu danas će biti održani primarni izbori o kandidatima za nominaciju na predsedničkim izborima u SAD.

Izvor: B92

Default images

Analitičari najavljuju da će se među republikancima takmičiti Mit Romni i senator Džona Mekejn, a kod demokrata Barak Obama i Hilari Klinton. Glasači u američkim gradićima “Diksonvil Noč” i “Hart lokejšn” bili su prvi u Nju Hemširu koji su glasali na internim stranačkim izborima a njihovi rezultati slažu se sa predviđanima stručnjaka.

Izborni zakon Nju Hemšira dozvoljava da mesta u kojima ima manje od 100 stanovnika sami organizuju izbore za predsedničke kandidate.

Za razliku od ostatka države koja će to učiniti u toku jutra, prvi su i to u ponoć, glasačka mesta otvorili “Diksonvil Noč” i “Hart lokejšn”.

U gradiću Harts lokejšn u kom je glasalo skoro 30 glasača ispred demokrata je pobedio Barak Obama dok je republikanac Džon Mekejn dobio više glasova od svojih stranačkih protivkandidata.

U nešto manjem Diksonvil noču, gde je glasalo skoro upola manje birača, pobedili su isti kandidati.

"Meni su porodične i tradicionalne vrednosti jako važne, mislim da na te stvari treba obratiti posebnu pažnju, a čini mi se da Demokratska partija to nije spremna da uradi”, kaže Nadine Temkit, pristalica republikanskog kandidata Džona Mekejna.

Tom Tilotson, pristalica republikanskog kandidata Mita Romnija, raduje se izborima.

"Ovome se radujemo uoči svih predesdničkih izbora. S druge strane malo i strepimo pošto se svake četvrte godine države međusobno takmiče i brinemo da li ćemo izabrati pravog", rekao je on.

"Ja sam završio svoja istraživanja i čini mi je da je Obama najbolji kandidat", kaže Tamner Tilotson, pristalica demokratskog kandidata Baraka Obame.

Prvi preliminarni izbori u trci za Belu kuću, čak i na ovako malom glasačkom uzorku, veoma su važni stranačkim kandidatima, naročito uoči otvarajna biračkih mesta u većim mestima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Masovni udar: Oglasilo se rusko ministarstvo

Oružane snage Ruske Federacije izvele su grupni udar visokopreciznim vazdušnim i morskim oružjem velikog dometa na ukrajinske energetske objekte koji podržavaju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

13:08

1.6.2024.

1 d

Podeli: