Glasanje o ministarstvima sutra

Skupština je razmatrila 39 amandmana na izmene Zakona o ministarstvima kojim je predviđeno da Vlada posle rekonstrukcije ima 18 ministarstava. Glasanje sutra.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 28.08.2013.

00:26

Default images

Sednica je strajala skoro do ponoći, a glasanje o zakonu najavljeno je za sutra u 10 sati.

Vlada Srbije razmotrila je na današnjoj sednici amandmane na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima, kojim je predviđeno da vlada posle rekonstrukcije ima 18 ministarstava. U saopštenju posle sednice vlade navodi se da je mišljenje o amandmanima upućeno Skupštini Srbije.

Izmene Zakona o ministarstvu nisu idealne, ali odslikavaju trenutni konsenzus političke volje vladajuće većine, kazao je večeras u Skupštini ministar pravde Nikola Selaković.

Poslanik PUPS-a Momo Čolaković izjavio je ranije danas da program rekonstrusane vlade garantuje zaštitu interesa socijalno naugroženijih građana, što je u skladu sa politikom i zahtevima te stranke.

"Došlo je do približavanja stavova vezano za ona pitanja koja su važna za nas, a to je socijalna politika i pitanje penzija. To znači da ćemo imati situaciju koja je prihvatljiva za očuvanje standarda najsiromašnijih penzionera i gradjana Srbije", rekao je Čolaković novinarima u Skupštini Srbije.

Lider PUPS-a i potpredsednik vlade Jovan Krkobabić je, prema njegovim rečima, dao doprinos programskim ciljevima koje će u petak predstaviti premijer.

Odbor za pravosuđe predložio je danas parlamentu da odbije svih 39 amandmana opozicije na izmene Zakona o ministarstvima i podneo četiri svoja amandmana na taj vladin predlog.

Najviše amandmana podnela je opoziciona Demokratska stranka (DS) koja je tražila formiranje Ministarstva zaštite životne sredine, prirodnih resursa i prostornog planiranja, i Ministarstva energetike i rudarstva.

Među 17 amandmana, DS je zatražio i da ministarstva kojima je izmenama zakona promenjen delokrug rada, u roku od 15 dana, a ne 30 dana kako je predviđeno, donesu pravilnike o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta. Ujedinjeni regioni Srbije, koji više neće biti deo vladajuće koalicije, podneli su 15 amandmana. Između ostalog su zatražili da se ne razdvajaju ministarstva privrede i finansija, koje je do sada vodio lider te stranke Mlađan Dinkić.

Liberalno-demokratska partija zatražila je da do kraja oktobra ministarstva sačine plan reorganizacije, ukidanja nepotrebnih radnih mesta i efikasnijeg trošenja sredstava i da usvoje pravilnike o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta.

Samostalni poslanik Riza Haljimi zatražio je osnivanje Ministarstva za ljudska i manjska prava jer je, kako je naveo, dosadašnja praksa pokazala da je ostvarivanje ljudskih i manjinskih prava bilo na višem nivou kad je postojalo to ministarstvo.

Poslanička grupa Demokratske stranke Srbije (DSS) nije podnela nijedan amandman jer se, kako su u načeloj raspravi naveli njeni poslanici, predloženi zakon nikako ne može popraviti, već je umesto rekonstukcije trebalo održati prevremene izbore.

U Skupštini se danas govorilo i o bontonu i došaptavanju.

Među temama je biloi Kosovo i briselski razgovori, a poslanik DS Srđan Milivojević upitao je zašto u predložene izmene zakona o ministarstvima nije uveden obavezan lekarski pregled budućih ministara.

O zakonu se raspravljalo u ponedeljak, ceo dan, skoro 13 sati. Rasprava je "stigla" do Himalaja, Karakoruma, Goča i Hvara, kao i toga kome je biznismen Miroslav Mišković kupovao avionske karte, i da li je potreban alko-test za poslanike...

Polemiku je izazavalo i pominjenje pokojnog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

6 h

Podeli: