Virant napustio Janšu

Vlada Janeza Janše je ostala bez većine u parlamentu - napušta je stranka Državljanska lista, čiji lider odlazi sa mesta predsednika parlamenta.

Izvor: B92

Sreda, 23.01.2013.

23:59

Default images

Vladina koalicijska stranka Državljanska lista je, večeras, ispunila svoju "pretnju" i odlučila da izađe iz vlade koju vodi Janez Janša.

Vladu napuštaju ministri finansija i pravosuđa koji su iz redova Državljanske liste, čiji predsednik, Gregor Virant odlazi sa mesta predsednika parlamenta.

Tako je večeras odlučio Savet DL, nakon što je prošle noći istekao ultimatum koji je DL dala premijeru i njegovoj stranci - da ili Janez Janša ode sa mesta premijera ili pokrene proces glasanja o poverenju vladi u parlamentu.

S obzirom da vodeća stranka na vlasti, SDS nije zamenila svog premijera, Janeza Janšu, koji je inače predsednik ove stranke, niti je pokrenula interpelaciju, stranka Gregora Viranta je odlučila da ode iz vlade i vladu Janeza Janše ostavi sa manjinskom podrškom u parlamentu.

Janez Janša je prebacio Državljanskoj listi da svojom odlukom izaziva političku krizu u Sloveniji, na šta je lider DL odgovorio da je kriza nastavla već onda kada je Protivkorupcijska komisija utvrdila da su svoju imovinu sakrivali Janez Janša i vođa opozicije, Zoran Janković.

"Izlazak Državljanske liste je prvi korak ka rešavanju krize", dodao je Gregor Virant i dodao da je koaliciju srušio premijer Janez Janša koji je "rekao puno stvari u poslednje vreme, ali ne i pet reči koje bi morao: odlazim sa mesta predsednika vlade".

Vlada Janeza Janše će novonastalu situaciju prokomentarisati sutra, nakon njene redovne sednice.

Slovenija će očito do daljnjeg imati manjinsku vladu, mada je pitanje koliko će to trajati, jer se već očekuje da vladu napusti i stranka slovenačkih penzionera, DESUS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

13 h

Podeli: