Gotova rasprava o amandmanima

U skupštini je posle 12 sati završen pretres amandmana na predlog zakona o javnim nabavkama. Sutra glasanje.

Izvor: B92

Petak, 28.12.2012.

07:06

Default images

Poslanici će jesenje zasedanje parlamenta zaključiti svečano, intoniranjem himne "Bože pravde" i rasporedjivanjem Garde Vojske Srbije ispred Doma Narodne skupštine.

Raspravu je obeležila polemika o amandmanu poslanika Socijalističke partije Srbije Dejana Radenkovića kojim je tražio da svi planovi nabavki treba da se objavljuju na internet stranici i na portalu javnih nabavki.

Taj amandman je prihvatio nadležni skupštinski odbor, ali nije predlagač - 138 poslanika vladajuće koalicije.

Radenković je istakao da poslanički klub SPS ostaje pri čvrstom stavu da svi planovi nabavki treba da se objavljuju na internet stranici i portalu javnih nabavki, jer bi tako, kako je rekao, bilo ispunjeno osnovno načelo - transparentnost.

Podzakonskim aktima bi se preciziralo šta čini plan javnih nabavki, dodao je on.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Veroljub Arsić je, međutim, rekao da su stvari u realnosti drugačije i da ukoliko bi se unapred objavljivale javne nabavke ponuđači bi imali dovoljno vremena da se dogovore o poslu.

"Nama nije cilj da svi učestvuju u javnoj nabavci, nego je cilj da država, odnosno da naručioci dobiju izvršene usluge po realnoj ceni", naveo je Arsić, a Radenković je ponovio da taj amandman "baš" sprečava zloupotrebe.

Opozicija je u toj raspravi insistirala na odgovoru kada je održan sastanak 138 poslanika većine, na kojem je odbijen taj amandman.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Borislav Stefanović je kazao da će DS podrzati taj amandman i ocenio nedostojnim što predlagači zakona iznose različito viđenje o amandmanu.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Dejan Mihajlov je kazao da po Poslovniku o radu Skupštine kad odbor usvoji amandman i predlagače složi, a kako je istakao, Radenković je među predlagačima, amandman postaje deo zakona, te da je rasprava o tome gubljenje
vremena.

"Ili je Poslovnik u tom delu nejasan ili je ovaj amandman sastavni deo zakona. Očekujem obrazloženje", naveo je Mihajlov.

Arsić je upitao Mihajlova kako su donošeni zakoni u vreme vlade DSS-a, kad tako tumači Poslovnik, a Mihajlov mu je na to odgovorio da Arsić "kad ne zna šta da kaže, kaže nešto glupo".

"Taj amandman treba da potpiše 138 poslanika predlagača. Ne možete da nazovete predlagačem onoga ko je jedan od tih 138", naveo je Arsić. Poslanica DSS Sanda Rašković Ivić je u izjavi novinarima rekla da bi bilo dobro da se amandmani na predloge zakona u Skupštini Srbije predaju anonimno i da se nakon glasanja saopšti ko ih je predložio.

"DSS je podnela mnogo amandamna i nažalost u većini slučajeva nisu bili prihvaćeni. Moram da kažem da smo mi i u okviru stranke, ali i neke ženske grupe razmišljali da bi bilo dobro da se amandamni predaju kao anonimni i da se nakon glasanja za njih vidi ko ih je predložio", rekla je Sanda Rašković Ivić novinarima u Skupštini Srbije.

Ona je istakla da se o amandmanima glasa po partiskoj disciplini, zbog čega se neki dobri amandmani ne usvajaju, a to je, kako je ocenila, šteta za Srbiju i njene građane.

U parlamentu se nekoliko sati razmatraju amandmani na Predlog zakona o javnim preduzećima.

Poslanica URS Vesna Kovač večeras u Skupštini Srbije, nakon oštrih kritika opozicije i predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora, povukla amandman na predlog zakona o Razvojnom fondu Vojvodine koji je predviđao da republička vlada može da ulaže veto na odluke u tom fondu.

Za opozicione DS, LDP, SVM i LSV taj amandman je sporan, jer omogućava republičkoj vladi kao manjinskom osnivaču Fonda da ima pravo veta, odnosno da ima odlčujuću ulogu prilikom donošenja pojedinih odluka, što su ocenili kao neopravdana ovlašćanja koja imaju za cilj da ponize pokrajinu.

Pastor je u Skupštini Srbije rekao da je razočaran jer je nakon načelne raspave o tom zakonu došlo do “cunamija” amandmana koji su drugačiji u odnosu na dogovor republičke i pokrajinske vlade.

“Doživeli smo značajnu količinu razočarenja, to nije politička kategorija, ali mislim da bi u politici morao da važi minimum poštenja i međusobnog poštovanja i uvažavanja. Legalitet tih amandmana niko ne može da ospori, ali ima ozbiljnih problema sa kategorijom legitimiteta, jer se na ovaj način razara sve ono što smo prethodnih dana dogovorili”, rekao je Pastor.

Amandman URS, ne predstavlja tehničko poboljšanje, već “udara” na nešto što je osnova tog sporazuma.

“Ako ga usvojite vera u to da između elemenata sistema može da postoji dogovor i da će se on poštovati pada u vodu”, rekao je Pastor.

I poslanici Saveza vojvođanskih Mađara smatraju da se tim amandmanom potpuno menja koncept predloženog zakona i degradira pravo većinskog osnivača, odnosno Vojvodine, budući da on republičkoj vladi kao manjinskom osnivaču omogućava pravo veta na odluke kod izmena ugovora o osnivanju fonda, povećanju i smanjenju osnovnog kapitala, usvajanju godišnjeg programa rada, poslovnog plana i finansijskih izveštaja.

“Smatram da se tu radi o skrivenoj nameri koja govori o tome da Ministarstvo finasija želi da ima potpunu kontrolu nad Fondom. Ukoliko znamo da će Fond raspolagati velikim sredstvima i davati kredite mogu da zamislim kako će to u praksi izgledati - neće moći nijedan kredit da se da bez saglasnosti ministra finansija”, rekao je poslanik SVM Laslo Varga.

Sličnog mišljenja je i šefica poslanika Lige socijaldemorkata Vojvodine Aleksandra Jerkov, koja je naglasila da bi usvajanjem tog amandmana dogovor republičke i pokrajinke vlade “pao u vodu”.

Kako je objasnila, taj amandman je posebno sporan kada se ima u vidu da je usvojen amandman vlade kojim ona prestaje da finansira Fond.

“Kako neko ko ne finasira neki rad i ko ima manjinski paket može da blokira nečiji rad? Bila sam spremna da podržim zakon iako moja poslanička grupa nije bila spremna, ali ako amandman bude usvojen to neću moći”, rekla je Jerkov.

I demokrate smatraju da taj amandman Vojvodinu dovodi u ponižavajući položaj i napominju da se ukoliko on bude usvojen u budućnosti može desiti i da pokrjina učestvuje sa 90 odsto vlasništva, a da republika odlučuje o najbitnijim pitanjima.

Liberali su takođe, naglasili da se predloženim amandmanima polovina tog zakona menja i da je na delu pravo jačeg.

“Jednostrana volja jedne ugovrne strane, sta je to nego pravo jačeg. Vlada Srbije je pokazala ko je jača strana, a ako postoji pravo jačeg nema potrebe da se dogovarate”, rekla je Judita Popović iz LDP.

Nakon iznetih primedbi, poslanca URS i potpredsednica parlamenta Vesna Kovač je rekla da povlači amandman.

Ona je objasnila da je želela da odgovornost za rad Razvojnog fonda bude podeljena između vlade i pokrajine, ali da će s obzirom na diskusiju povući amandman.

Kovač je rekla da u tom slučaju Srbija ne može da preuzeme odgovrnost za rad Razvojnog fonda za sve negativno što se bude dešavalo.

“Moraćete da snosite i odgovrnost”, rekla je Kovač, a nakon što je saopštila da povlači amandman dobila je i aplauz poslanika.

Poslanici URS zahvalio je predsedik pokrajinske skupštine i rekao da Vojvodina ne beži od odgovornosti, ali da ne smatra da će biti problema u radu Fonda.

“Mislim da će i pokrajina i republika biti ponosne na ovu instituciju”, rekao je Pastor.

Nezadovoljstvo zbog povlačenja amandmana izrazio je poslnik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević, koji je deo kluba SNS.

“Moja nada bledi da će to biti Razvojni fond Vojvodine nakon povlačenja amandmana Vesne Kovač. Ko može da tvrdi da će obe strane biti ravnopravne i da se neće dešavati ono što se dešavalo do sada - da novac ide u one opštine gde su na vlasti stranke koje čine i pokrajinsku vladu, dok su druge opštine zapostavljene”, rekao je Rističević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: