NYT: OVK i Hrvate podržao Zapad

Njujork tajms povodom oslobađanja Haradinaja, uz podsećanje i na oslobađanje hrvatskih generala, piše da su i hrvatska i kosovska vojska imale podršku Zapada.

Izvor: Beta

Četvrtak, 29.11.2012.

23:12

Default images

"Neminovno, oslobađanje hrvatskih generala (Ante Gotovine i Mladena Markača), i sada kosovskih boraca, izazvalo je kritike da su presude politički motivisane, zato što su pripadnici vojske obe zemlje imali podršku Zapada", piše američki list.

Hrvatska ratna kampanja 1995. godine planirana je "uz pomoć aktivnih i penzionisanih američkih vojnih savetnika".

"Oslobodilačku vojsku Kosova otvoreno je podržavao NATO, koji je predvodio rat na Kosovu", dodaje dnevnik.

Dok je oslobađanje Haradinaja proslavljeno u Prištini, gde se on smatra herojem, njujorški dnevnik piše da je presuda u Beogradu izazvala bes i razočarenje, citirajući predsednika i premijera Srbije.

List dodaje i da su advokati u kancelariji tužilaštva i pre podizanja optužnice protiv Haradinaja 2005. godine upozoravali da nema dovoljno dokaza da bi se izgradio slučaj protiv njega.

Njujork tajms podseća da ga je Karla del Ponte, koja je bila glavni Haški tužilac u tom periodu, nazvala "gangsterom u uniformi" i optužila ga za zločine protiv čovečnosti.

Haradinaj je pre odlaska u Hag rekao, piše list, da je optužnica protiv njega "rezultat trgovine koju su neki imali sa srpskim vlastima" kako bi osigurali da će Beograd izručiti srpske visoko rangirane optuženike za ratne zločine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: