Dačić-Dodik: Dvostruki aršini

Srpska i Srbija imaju iste stavove o regionalnim pitanjima, iako međunarodna zajednica ima dvostruke aršine o Kosovu i BiH, rekli Ivica Dačić i Milorad Dodik.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 05.09.2010.

15:56

Default images

Dačić je rekao u Banjaluci da saradnju između Srbije i Srpske treba unapređivati i da je posebno važno da ta saradnja bude što uspešnija na ekonomskom planu.

I Dodik i Dačić saglasni su da međunarodna zajednica i dalje primenjuje različite standarde na prostorima bivše Jugoslavije.

"Srbija ima, što je sasvim prirodno, vitalni interes da sarađuje sa Republikom Srpskom", kazao je zamenik premijera Srbije Ivica Dačić, podsetivši da postoji i Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama, na osnovu kojeg se ta saradnja i odvija.

Dačić je, posle razgovora sa delegacijom Vlade RS koju je predvodio , rekao da rukovodstva Srbije i Srpske imaju istovetne stavove u vezi sa najvažnijim političkim pitanjima u regionu.

"Kad god neko u svetu postavlja pitanje zašto je to tako, onda smatram da je mnogo logičnije da Republika Srbija i Republika Srpska, koje se nalaze preko reke, sarađuju, nego da se interesi nekih država koje se nalaze desetinama hiljada kilometara daleko brane ovde, a da pri tom građani koji ovde žive ne znaju gde se te države nalaze na mapi", kazao je je Dačić.

On je rekao da je "Srbija više puta istakla da je za očuvanje Republike Srpske na osnovu Dejtonskog sporazuma i da svaka promena može biti samo uz saglasnost sva tri naroda i dva entiteta".

Kada je Srpska, kao i Srbija, izložena pritiscima, može se videti kako se različiti aršini primenjuju, zavisno od toga kako kome odgovara na međunarodnoj sceni, kazao je Dačić.

"Kada se desilo da su neki faktori na severu Kosova proglasili nezavisnost od takozvane nezavisne države Kosovo, onda su svi skočili da brane teritorijalni integritet Kosova, a pre toga su razbili teritorijalni integritet Srbije. Kada Republika Srpska samo pomene pitanje referenduma ili izdvajanja iz BiH, onda se ponovo vraćamo na princip očuvanja teritorijlnog integriteta", rekao je Dačić.

Premijer Srpske Milorad Dodik je izjavio da je današnji sastanak sa predstavnicima Vlade Srbije potvrda uspešne saradnje između RS i Srbije u svim segmentima.

"Razgovarali smo o ekonomskoj i socijalnoj saradnji, političkim pitanjima, a upoznali smo ih i o situaciji u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj", kazao je Dodik, kao i da je bilo reči i o Rezoluciji Srbije u vezi sa Kosovom, koja je podneta Generalnoj skupštini UN.

"Nezaobilazna tema ovih razgovora bila je Rezolucija o Kosovu koju je podnela Srbija i ja sam Dačića i Krkobabića upoznao sa našim čvrstim uverenjem da će razvoj situacije oko Kosova, što se tiče BiH, biti baziran na činjenici da BiH nije priznala Kosovo i da naši predstavnici u zajedničkim organima to neće učiniti", rekao je Dodik.

On je naveo da je isto tako neprimereno da BiH, koja nije priznala Kosovo a koja se zalaže za svoj teritorijalni integritet, pogotovo Bošnjaci, nisu spremni da podrže Rezoluciju Srbije u Generalnoj skupštini UN, koja se bavi teritorijalnim integritetom Srbije.

"Republika Srpska i dalje ostaje privržena politici teritorijalnog integriteta Srbije. Mi ćemo pratiti Srbiju i Beograd u vezi sa razvojem situacije oko Kosova i uvek ćemo stajati iza te politike", kazao je Dodik.

O policijama i penzijama

Dačić, koji je i ministar unutrašnih poslova Srbije, kazao da je resorna ministarstva Srbije i Srpske dobro sarađuju u borbi protiv organizovanog kriminala, navodeći da je bilo više uspešnih zajedničkih akcija.

Da je saradnja dva ministarstva uspešna, potrvdio je i ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo, koji je istakao da će ta saradnja i u narednom periodu biti još uspešnija.

Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić, navodeći da se bavi socijalnom politikom i društvenom delatnošću, podsetio je da je potpisan Sporazum o regulisanju pitanja penzija između Srbije i RS.

Po tom uzoru treba rešavati i druga pitanja, kao što su zdravstveno osiguranje, socijalna politika i privreda, kazao je Krkobabić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: