Dejan Šoškić prihvatio kandidaturu

Dejan Šoškić izjavio je da je prihvatio kandidaturu za guvernera centralne banke, u prvom reagovanju na predlog predsednika Tadića da on obavlja tu funkciju.

Izvor: B92, FoNet

Utorak, 06.07.2010.

17:56

Default images

Prethodno je predsednik Srbije Boris Tadić predložio Dejana Šoškića za novog guvernera Narodne banke Srbije, saopštila je pres služba predsednika Republike.

Šoškić je trenutno predsednik Saveta NBS. Predsednica Parlamenta Slavica Đukić Dejanović u izjavi za B92 kaže da će sednicu, na kojoj će se birati novi guverner, zakazati za iduću sedmicu.

"Obzirom da je stigao predlog predsednika o izboru guvernera ja ću zakazati sednicu početkom sledeće nedelje verovatno će to biti u utorak. Naravno sve tačke dnevnog reda koje poslanički budu mogle da se stave na dnevni red stavićemo i to će biti sednica na kojoj ćemo verovatno raspravljati i odlučivati i o Poslovniku i eventualno o predlozima zakona koje će Vlada uputiti po hitnom postupku posle sednice", kaže ona.

Predsednica parlamenta je rekla da će glasanje o guverneru biti završeno ovog mesecu, a potom u avgusu poslanici odlaze na odmor, kada će se zgrada parlamenta tehnički sređivati.

Predlog vladajuće koalicije da Šoškić bude novi guverner NBS 12. aprila je obelodanio premijer Mirko Cvetković, nakon što je Radovan Jelašić 23. marta podneo neopozivu ostavku na to mesto iz ličnih razloga.

Sam Šoškić je od objavljivanja kandidature bio stalno u žiži domaćih medija i navodio je da, ukoliko on bude izabran na čelo NBS-a, to se neće odraziti na stabilnost kursa dinara, poručujući da će uspeti da odbrani nezavisnost te institucije.

Prema njegovim rečima, Srbiji u ovom trenutku nikako ne odgovara uvodjenje fiksnog kursa i on će ostati plivajući, tako da će vrednost dinara i dalje zavisiti od ponude i tražnje na deviznom tržištu.

Šoškić je u maju rekao i da, ukoliko bude izabran za guvernera, ne treba očekivati nikakve promene u vodjenju monetarne politike, naglašavajući da osnovni cilj monetarne politike mora ostati isti, a to je stabilnost cena.

"Verujem da ću uspeti da se odbranim od uticaja, inače se ne bih prihvatio ove funkcije", rekao je Šoškić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: