Nova hapšenja u Sinđijangu

Policija u kineskoj provinciji Sinđijang uhapsila je više stotina osoba povezanih sa sukobima u kojima je početkom jula poginulo 197 osoba.

Izvor: B92

Nedelja, 02.08.2009.

16:59

Default images

Policija Urumćija, glavnog grada te severozapadne provincije, uhapsila je 319 osoba, navodi se u saopštenju koje je prenela agencija Sinhua. Ranije je uhapšeno 1.600 ljudi. Do novih hapšenja u Urumćiju i drugim delovima Sinđijanga je došlo pošto je policija dobila informacije od svedoka i na osnovu istrage, navodi Sinhua.

Policija je u četvrtak objavila fotografije 15 osumnjičenih za izazivanje sukoba, koji su i dalje na slobodi, uz upozorenje da će oni koji se sami ne predaju biti oštro kažnjeni.

Ujguri navode da je do sukoba došlo kada je policija nasilno intervenisala protiv mirnih demonstracija održanih kako bi se osudio sukob u jednoj fabrici na jugu zemlje u kojem su ubijena dva Ujgura.

Vlada je saopštila da su Ujguri, većinom muslimani, izazvali sukobe sa većinskim kineskim stanovništvom Han.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

7 h

Podeli: