Litijom protiv vremenskih nepogoda

Zlatiborsko selo Jablanica jedino je sačuvalo običaj pod nazivom Krstonoše, kojim se molitvom i litijom meštani bore protiv jakog nevremena.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.06.2009.

16:00

Default images

U užičkom kraju nekada su Krstonoše bile prisutne u skoro svakom selu, ali je ovaj običaj ugašen nakon Drugog svetskog rata, jer su tadašnje vlasti kažnjavale sve koji su učestvovali u litiji. Žitelji Jablanice, sela koje zauzima gotovo šestinu teritorije čajetinske opštine, protiv elementarnih nepogoda, pored protivgradnih raketa, primenjuju i molitve.

Naime, tradicionalni običaj litije kroz selo i Krstonoše, vrlo su efikasni protiv grada, kaže sveštenik Miroslav Neđić.

“Pa pomaže svake godine. Hristos kaže po vjeri vašoj neka tako i bude. I tako je svake godine. Još se nije desilo od kako sam ja ovde, a ja sam ovde već 14 godina, nije se desilo. Bilo je nešto malo, ali to je sve sitno u odnosu na druge krajeve”, kaže Neđić. Krstonoše na Trojice, običaj je koji u Jablanici traje duže od dva veka. Nekada je međutim, bilo opasno i moliti se protiv elementarnih nepogoda, kaže Ranko Radović.

“A pokojni moj čiča Vukašin, 1954. godine, Neđo Janković i Radoje Ljubojević, išli u Krstonoše sa popom Šišakom. I onda kaznili ih, te išli u Lučane da kopaju bazen četiri meseca. Oni kad se vratili sledeće godine, opet išli u Krstonoše”, priseća se Radović.

Krstonoše su običaj koji datira iz perioda kada je u Jablanici bilo žitnih i kukuruznih polja, kaže meštanin Miloš Stoković.

“Sad je glavni usev livada i voće. I zbog toga se i održavaju ove litije, da ne bude nevremena, tako reći grada, da uništi letinu”, kaže on.

Prema običaju, krstonoše se daruju “ićem i pićem”, kako kažu meštani. A praznični dani su prilika i da se zaigra kolo uz trubače, koji su sastavni deo litije kroz selo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: