Suđenje za napad na snimatelja B92

Milan Savatović, Stefan Milićević i Nikola Lazić, optuženi za nanošenje teške povrede snimatelju B92 Bošku Brankoviću, izjavili su pred sudom da nisu krivi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.12.2008.

01:48

Default images

Okrivljeni su na suđenju promenili iskaz u odnosu na ono što su izjavili tokom istrage, kada su priznali krivicu. Napadači su snimatelju razlupali kameru kada su videli kako snima demonstrante dok lome fotoaparat fotoreporteru agencije Fonet. Branković je tada zadobio prelom potkolenice i istegnuće ligamenata kolena.

Glavnooptuženi Milan Savatović, koji se tereti da je na protestu protiv hapšenja Radovana Karadžića nogom udario Boška Brankovića i polomio mu kameru, posle iskaza u istrazi da nije siguran da li je Brankovića povredio, danas je na glavnom pretresu rekao da je, navodno, samo skočio i zamahnuo nogom kako bi uplašio Brankovića koji ga je snimao sa grupom koja je lomila aparat fotoreporteru Foneta.

Njegov advokat Vladimir Golubović kaže da njegov klijent nije promenio svoj iskaz, već da je samo pojasnio neke delove i da ostaje pri stavu da je nevin.

"Stav odbrane je da nema krivice na strani prvookrivljenog Savatović Milana, u principu videćemo šta će doneti naredni glavni pretres", rekao je Golubović.

"Jednostavno nije uradio krivično delo koje mu se stavlja na teret, dakle, nije udario novinara, nije udario kameru", dodao je Golubović.
Glavni napadaè na snimatelja Boška Brankoviæa (FoNet, B92)
I druooptuženi Stefan Milićević negirao je da je šutnuo Brankovića u rame, a trećeoptuzeni Nikola Lazić tvrdio je da nije šutirao kameru.

Iskaz iz istrage promenio je i svedok Aleksadar Živković koji sada kaže da nije video da li je Savatović povredio Brankovića.

Sudija je tokom pretresa pokušavao da sazna i ko je osoba u crnoj trenerci i belim patikama, koja se sve vreme protesta nalazi u društvu optuženih i svedoka.

Za sada se zna samo da je njegov nadimak Đole i da mu je, prema svedočenju optuženih, otac zaposlen u MUP-u.

Advokat Boška Brankovića, Nikola Lapčević, zadovoljan je dosadašnjim tokom suđenja i ocenjuje da svaki produžetak razvodnjava postupak.

Lapčević se nada da će sud ustanoviti istinu jer se prethodne i današnje izjave okrivljenih, kao i prvog svedoka Aleksandra Živkovića, ne podudaraju.

"Evidentno je da su okrivljeni i to sva trojica već dva puta bili saslušavani, prvo u pretkrivičnom postupku pred policijom, a zatim u prethodnom postupku, dakle pred istražnim sudijom pričali jednu priču, a da sada pričaju nešto sasvim drugo", kaže Lapčević.

"U svakom slučaju, jedan od ta dva iskaza nije istinit. E, sada ostaje na sudu da utvrdi da li su lagali u istrazi ili su lagali sada, ali definitivno su lagali", navodi Lapčević.

Snimatelj Boško Branković nije saslušan na glavnom pretresu, kao ni drugi svedok Nemanja Milutinović.

Branković nije saslušan jer na suđenje nije došao branilac optuženih Borivoje Borović koji je nameravao da postavlja pitanja oštećenom.

Suđenje trojici optuženih za napad tokom protesta zbog hapšenja Radovana Karadžića, 24. jula ove godine u Beogradu, nastaviće se 21. januara sledeće godine.

Početak suđenja bio je prvobitno zakazan za 27. oktobar, ali je odložen zbog izostanka branioca jednog od optuženih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: