Prodali nevažeće udžbenike

100.000 udžbenika od 1. do 5. razreda privatnih izdavača neće moći da se koriste jer knjige nisu dobile dozvolu Ministarstva prosvete

Izvor: FoNet, Veèernje novosti

Petak, 29.08.2008.

07:30

Default images

Privatni izdavači optužuju Ministarstvo prosvete da im je svojom, kako kažu, skandaloznom odlukom nanelo ogromnu štetu jer su rešenja o "kvalitetu" udžbenika, umesto u januaru, dobili tek pre mesec dana. Ministar prosvete Žarko Obradović danas kaže da je njegovo ministarstvo učinilo sve u skladu sa zakonom.

On kaže i da je stručna komisija koja odobrava sadržaj i kvalitet udžbenika takođe uradila posao u roku. On je pozvao izdavače koji su štampali i prodali udžbenike bez odobrenja vladine stručne komisije da saopšte zašto su to učinili.

"Reč je o tome da je štampanje knjiga profitabilan i unosan posao i vodi se borba oko tog kolača. Takođe, priprema se teren za formulisanje novog zakona o izdavanju udžbenika", rekao je on za FoNet.

"Kad dobijemo odgovor od izdavača zašto su štampali i prodali knjige bez dozvole, moćićemo i da govorimo o rešenju ove situacije", rekao je Obradović.

On je dodao da će danas u njegovom ministarstvu biti održan kolegijum na kojem će biti reči o tome "kako pomoćiroditeljima koji su oštećeni".

Upitan da li država može da naloži izdavačkim kućama koje su prodale pogrešne udžbenike da vrate novac roditeljima, Obradović je kazao da to nije pitanje za njegovo ministarstvo i pozvao udruženja potrošača da o tome saopšte svoj stav.
Na spisku nepoželjnih ima više od 20 naslova iz kojih su već godinama učenici u Srbiji učili prva slova, brojeve, istorijske ili geografske podatke.

S obzirom na to da su udžbenici od prvog do petog razreda već dobili dozvole prethodnih godina, u skladu sa reformom osnovnog obrazovanja, "privatnici" smatraju da je nedopustivo da komisija iz Ministarstva tvrdi da sada knjige ne valjaju, a prošle godine su isti udžbenici dobili "zeleno svetlo".

U borbi za tržište najveću štetu će, ipak, pretrpeti roditelji, jer je većina njih još početkom godine kupila knjige koje su tražili nastavnici, da bi mogli da ih otplaćuju na rate.

"Učitelji su još u januaru izabrali udžbenike po kojima će raditi, a od februara smo omogućili kupcima da uplate prvu ratu", objašnjava Gordana Knežević-Orlić iz Udruženja privatnih izdavača.

"Nije problem što smo odbijeni, već što smo to kasno saznali. Smatramo da su nadležni namerno tražili reviziju u aprilu, kada je već svima bilo jasno da su se učitelji odlučili za privatne izdavače", kaže ona.

Kneževićeva tvrdi da se Ministarstvo ponaša neodgovorno, jer u junu menja uslove poslovanja. Ističe da je neko shvatio da će državni izdavač biti oštećen i da su zbog toga poništena odobrenja "privatnicima", kako bi im narušili ugled i izbacili ih iz "trke".

"Problem je i što je rešenja za šesti razred, koji se ove godine reformiše, Zavod dobio još u julu, a za nas je konkurs objavljen dve nedelje kasnije. Od 28 udžbenika odobreno je njih 14, koje su štampali privatni izdavači, i to tek 21. avgusta, tako da ih ove godine đaci neće ni koristiti", kaže ona.

"Takođe, nijedna knjiga za matematiku nije odobrena, iako su u njihovoj izradi učestvovali vrsni stručnjaci. Najgore je što nismo dobili nijedno objašnjenje zašto neka knjiga nije dobra", kaže ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: