Fijat dolazi u Zastavu

Dolazak najviših predstavnika Fijata u Srbiju posle 55 godina jeste prva konkretna posledica potpisivanja SSP-a. Fijat zainteresovan za strateško partnerstvo sa Zastavom.

Izvor: B92

Utorak, 29.04.2008.

16:05

Default images

San da će se Fijatovi automobili proizvoditi u Kragujevcu izgleda da počinje da se ostvaruje. Predsednik Srbije Boris Tadić najavio je da predstavnici italijanskog Fijata sutra dolaze u Srbiju kako bi sa predstavnicima srpskih vlasti potpisali memorandum o saradnji.

Taj dokument predviđa da Fijat uloži u Zastavu oko 300 miliona evra, a prema najavama, ta suma trebalo bi da bude znatno veća.
Punih 55 godina, nakon što se tadašnji predsednik italijanske kompanije Fijat Đovani Anjeli boravio na ovim prostorima i sastao sa Titom, istorija se ponavlja.

Sadašnji predsednik te kompanije Serđo Markione predvodiće delegaciju koja u sredu dolazi u Srbiju da bi sa predstavnicima vlasti u Srbiji potpisala memorandum o saradnji.

Taj memorandum podrazumeva strateško parterstvo Fijata i kragujevačke Zastave. U govoru na prvomajskoj konvenciji koje su organizovali srpski sindikati, predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da je korist od takvog sporazuma za Srbiju mnogostruka.

"Možda ćemo već sutra pokrenuti proizvodnju za tri do 3.500 radnika, danas ne možemo ni da izračunamo koliko će novih radnih mesta možda već sutra taj novi ugovor obezebediti u godinama koji dolaze. Oni koji će biti dobavljači, proizvođači auto-delova. To su načini na koji mi rešavamo probleme", kazao je Tadić.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić kaže da je dolazak Fijata prva konkretna posledica najavljenog potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. On je ugovor sa Fijatom nazvao sporazumom decenije za čitav metalski kompleks.

“Mi razmišljamo o modelu, zajedničkom ulaganju sa Fijatom, gde bi država zadržala manjinsko učešće u Zastavi, sa mogućnošću da ga proda, ako želi, za pet godina, i time postigne jednu mnogo veću cenu jer će ovo biti jedna sasvim nova fabrika. Pregovara se o mnogo većim investicijama od 300 miliona evra, koliko je prvobitno bilo planirano od strane Fijata”, naveo je Dinkić.

Ukoliko to da rezultate, sličan model bi bio primenjen i u slučaju RTB-a Bor, “14. oktobra” i drugih kompanija koje imaju ogromne dugove iz prošlosti, rekao je Dinkić.

On je dodao da bi na takav način Srbije višetruko zaradila, jer bi svoj udeo u tim kompanijama prodavala tek kada njihova cena poraste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: