Lavrov: Kosovo u nadležnosti SB UN

Određivanje statusa Kosova je u nadležnosti Saveta bezbednosti UN, izjavio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Izvor: B92

Utorak, 12.02.2008.

21:20

Default images

Lavrov je upozorio na mogućnost da jednostrano proglašenje nezavisnosti srpske pokrajine dovede do kraha "evropskog projekta". "Složićemo da će pitanje Kosova biti stvar Evropske unije ali kada ceo Balkan, uključujući Srbiju u sadašnjim granicama, bude integrisan u Uniju", rekao je Lavrov u Ženevi.

"Za sada Kosovo je međunarodno pitanje koje ostaje u kompetenciji SB UN", istakao je ruski ministar.

Lavrov je ukazao da SB UN ima univerzalnu jurisdikciju i da ne može biti arbitrarnih pristupa.

Prema njegovim rečima, "jednostrano proglašenje nezavisnosti Pokrajine naneće štetu reputaciji SB UN i njegovom autoritetu i to treba jasno shvatiti", a "svako udaljavanje Evrope od principa međunarodne legalnosti nosilo bi u sebi nedvedvidive posledice za ceo kontinent".

"Rešavati sudbine naroda, polazeći isključivo od 'solidarnosti' ili neke druge političke svrsishodnosti, u suštini bi označilo vraćanje u 'mračna vremena' ", rekao je šef ruske diplomatije.

"Biće tužno, ukoliko budući istoričari ukažu na jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, kao na početak kraha sadašnjeg evropskog projekta", rekao je on.

Rusija je učinila sa svoje strane sve što je mogla u "kosovskom pitanju" ali "u podrivanju pravnog temelja moderne Evrope, podrivanju Povelje UN, neće učestvovati".

Lavrov je istakao da prošle godine posrednička "trojka" (EU, Rusija, SAD) nije postigla loše rezultate u uspostavljanju direktnih pregovora Beograda i Prištine.Prema njegovim rečima, pojavili su se konkretni predlozi o statusu i "bilo bi pogrešno veštački prekidati taj proces".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: