Proslavio rođendan kao beskućnik

Jedan od mladih beogradskih beskućnika, koji se predstavlja kao Sergej, u bioskopu Reks sinoć je proslavio 21. rođendan.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.01.2008.

09:46

Default images

Kulturni centar Reks je inače juče tokom dana bio otvoren za sve mlade beskućnike. "Eto, večeras proslavljamo taj 21. rođendan zahvaljujući Centru za integraciju mladih, zahvaljujući Maji i Milici Đorđević. Ja im se puno zahvaljujem što su to organizovali, da mi se napravi torta za rođendan, da napravimo žurku i tako“, kazao je slavljenik.

"Mnogo mi znači, em što nema čovek gde da se presvuče i obuče, a ovde može čovek da dođe i da pojede, da se istušira i sve. Hoću reći, da nije ovog svratišta, ova deca beskućnici bi se i dalje smrzavali na ulici, i dalje bi bili na ulicama“, kazao je Sergej.



O Sergeju je bilo reči i na Blogu B92 autorke Vesne Knežević-Ćosić. Ova novinarka dnevnog lista "Gazeta" pobrinula se da Sergej dobije poklone za rođendan.

"Ja sam Sergeju donela jednu knjigu i jedne patike. I bili smo baš onako veseli i svi smo bili rođendanski raspoloženi", kaže ona.

"Mene je onako u srce pogodilo kad je Sergej rekao za knjigu što sam mu dala rekao: 'Ja ću to sada da počnem večeras da čitam i pročitaću za par dana zato što, kad se vratim kući u rupu, upaliću sveću, pa ću da čitam'. Živi u onoj rupi blizu Bitef teatra", kaže Vesna Knežević-Ćosić. Božićnje pečenje deci s ulice sinoć je odneo muzičar Rambo Amadeus. Slavljenik je rođendansku tortu dobio od direktora B92 Verana Matića.

"Ovo je veče kada su porodice na okupu, porodični je praznik , i beskućnici su naša šira porodica. Moramo ih tako prihvatiti i o njima takođe voditi računa koliko god je moguće da žive na jedan dostojanstven način", kazao je on.

"Pozivam ponovo sve Beograđane da pomognu ovaj centar i da pomognu ovu inicijativu. I apelujem da se što pre dugoročno reši problem beskućnika, mladih beskućnika u Beogradu", kazao je Matić.

Dok se ne završi renoviranje prostora u Krfskoj ulici, privremeno svratište u Reksu jedino je mesto gde deca s ulice mogu da dobiju obrok, dok prenoćište mogu da potraže u Zavodu za vaspitanje dece i omladine.

Usluge svratišta u Drinčićevoj je, pre zatvaranja, koristilo oko 200 dece. Nezvanične procene ukazuju da je broj dece koja živi na ulicama Beograda mnogo veći.

Bez tačnog broja beskućnika

Božić, koji se tradicionalno slavi u krugu porodice, mnogi ljudi u Srbiji i dalje proslavljaju sami i bez krova nad glavom.

Ne zna se tačan broj beskućnika u Srbiji. Prema nezvaničnim procenama, u Srbiji ima oko 10.000 beskućnika i ovaj broj se poslednjih godina povećava.

Među njima ima onih koje je zbog bolesti ili siromaštva odbacila porodica, ali ima i onih koji su sami izabrali da žive na ulici.

Kako žive mladi beskućnici u Beogradu možete videti na video-snimku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

12 h

Podeli: