Mesić: "Zrno vlasti" i "šaka prava"

Beograd sprovodi politiku koja ne pomaže Srbima na Kosovu jer ih pozivaju da ne učestvuju u vlasti, izjavio Stjepan Mesić.

Izvor: B92

Subota, 29.12.2007.

13:49

Default images

Hrvatski predsednik je izjavio da kosovskim Srbima koji više vredi "zrno vlasti" nego "šaka prava" i poručio im da moraju ući u izvršnu vlast jer ne mogu ostvariti ništa "na način da očekuju da će im Beograd to rešiti".

On je rekao da se preteruje s opasnostima koje se tiču nezavisnosti Kosova, jer je "nužno rešiti status pokrajine koja, kao i Vojvodina, nije u Jugoslaviji imala status države jer je imala veze sa Srbijom". Mesić je kazao da federacije više nema i da Srbija ne može uživati ona prava koja je imala.

Mesić smatra da je problem bila pogrešna pretpostavka Slobodana Miloševića koji hteo da protera dva miliona Albanaca s Kosova, očekujući da će Evropa tražiti od njega da smiri Albaniju, ali se umešao NATO.

Govoreći o BiH, Mesić je rekao da su njeni građani izabrali evropski put koji se ne može ostvariti ako njeni entiteti žele ostvariti državnost, odnosno formirati državu u državi.

BiH mora usvojiti nove mehanizme koji će odgovarati evropskim državama a to je proširenje Dejtonskog sporazuma, odnosno nova ustavna rešenja, smatra hrvatski predsednik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: