NVO za veću dostupnost informacija

Grupa nevladinih organizacija pokrenula je inicijativu za izmene Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Izvor: B92

Subota, 17.11.2007.

12:54

Default images

Predloženim izmenama se, pored ostalog, planira uvođenje zaštite za "duvače u pištaljku" - osobe koje ukažu na nepravilnosti i korupciju u svojim organizacijama i institucijama, kažnjavanje odgovornih umesto ovlašćenih lica, kao i preciziranje pojedinih odredbi koje su u protekle tri godine proizvoljno tumačene.

Inicijativu za izmenu zakona pokrenula su udruženja Narodni parlament iz Leskovca, Centar za unapređivanje pravnih studija iz Beograda, Inicijativa mladih za ljudska prava, Sretenje iz Požege, Resurs centar iz Negotina i Građanski savet opštine Kraljevo, uz podršku Transparentnost Srbija, Komiteta pravnika za ljudska prava, Beogradskog centra za ljudska prava.

Pored izmena Zakona o slobodnom pristupu informacija urađen je i Model zakona o klafisikaciji informacija koji treba da uredi oblast klasifikovanja i korišćenja tajnih informacija. Srbija je jedna od poslednjih država u Evropi koja nema sistemski zakon u toj oblasti.

Nevladine organizacije će od 26. novembra sakupljati potpise građana kako bi ta dva zakonska teksta, kao graanska inicijative, ušli u skupštinsku proceduru.

Jedna od novina koja se predlaže je jasno navođenje da se, u slučaju kada su odredbe drugih zakona u suprotnosti sa Zakonom o slobodnom pristupu, uvek primenjuje Zakon o slobodnom pristupu informacijama.

Takav primer pojavio se nedavno kada je ugovorom o koncesiji poništeno važenje Zakona o slobodnom pristupu informacijama, ali i prošle godine, kada se u skupštinskoj proceduri našao Predlog zakona o stranim ulaganjima.

Zakon je u međuvremenu povučen iz skupštinske procedure, ali ne
zbog pritiska javnosti ili zbog toga sto su stranke na vlasti shvatile da tajnost podataka otvara prostor za korupciju, već zbog činjenice da je krajem 2006. godine usvojen novi ustav i potom raspisani izbori.

Vlada je u tom tekstu zakona predložila da se strane investicije praktično izuzmu iz sistema dostupnosti informacija. Predlog zakon o stranim ulaganjima, u odredbi koja reguliše "efikasnu komunikaciju" investitora i "jedinstvenog šaltera", službe za pribavljanje dozvola, propisivao je da se informacije iz te komunikacije ne mogu otkrivati bez saglasnosti investitora.

U dodatnom stavu eksplicitno se propisuje i da "informacije o ulaganju nisu dostupne za javnost, u smislu zakona kojim se ureuje slobodan pristup informacijama od javnog značaja, bez saglasnosti stranog ulagača".

Ceo tekst je dostupan na portalu Argus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: