Hapšenje u Turskoj, turisti odlaze

Turska policija uhapsila je tri osobe za koje se pretpostavlja da su učestvovale u postavljanju bombi u Turskoj.

Izvor: B92

Utorak, 29.08.2006.

09:41

Default images

Militantna kurdska grupa "Oslobodilački sokolovi Kurdistana" preuzela je odgovornost za dve bombe koje su eksplodirale u subotu uveče u Marmarisu i Istanbulu. Turska policija uhapsila je jednog kurdskog pobunjenika koji je planirao nove eksplozije. Pretpostavlja se da je on ubačen u Tursku iz Iraka, a u njegovoj kući je nađeno dva i po kilograma eksploziva.

Policija je uhapsila i dvoje osumnjičenih za napade u Antaliji. Inače, u poslednjih šest meseci u napadima na turska letovališta poginulo je desetak, a povređeno je preko stotinu osoba.

Nakon serije eksplozija, u nedelju i u ponedeljak, sve više turista pakuje kofere i odlazi kući, a sve manje je onih koji se odlučuju da letuju u toj zemlji.

Hoteli u kojima su smešteni srpski turisti, udaljeni su od mesta napada i za sada niko od njih nije tražio da pre vremena prekine odmor. Turske turističke agencije potvrđuju da je posećenost sve manja i da se turisti plaše.

Svi turisti iz Srbije dobro

Konzul Srbije u Istanbulu Aleksandar Đorđević izjavio je za B92 da su poginuli turski državljani, a da među povređenima ima nemačkih i ruskih turista.

Prema njegovim rečima, svi državljani Srbije na letovanju u Turskoj su dobro. "Bomba je bila postavljena na motor parkiran preko puta jednog tržnog centra u Antaliji. Svi poginuli su državljani Turske. Mi smo u kontaktu s vodičima iz naših turističkih agencija, a potvrđeno nam je da su svi naši turisti dobro i da niko ne želi da prekine odmor i da se vrati u Srbiju", kaže on.

Jučerašnja eksplozija dogodila se dan posle napada u Istanbulu i letovalištu Marmaris, u kojima je povređeno 27 osoba, među njima je 10 britanskih turista. Organizacija "Oslobodilački sokolovi Kurdistana" preuzela je odgovornost za te napade, navodi se na veb-sajtu organizacije. "Oslobodilački sokolovi Kurdistana" povezani su sa zabranjenom Radničkom partijom Kurdistana, koja se od 1984. bori za nezavisnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

12 h

Podeli: