Vuk Drašković u poseti Francuskoj

Ministar spoljnih poslova SCG Vuk Drašković razgovarao u Parizu sa šefom francuske diplomatije Filipom Dust Blazijem.

Izvor: Beta

Utorak, 25.04.2006.

09:32

Default images

Blazi je izjavio da Srbija i Crna Gora mora ispuniti obavezu saradnje s Haškim tribunalom, a da Ratko Mladić mora biti predat tom sudu. "Jasno je da je budućnost SCG u Evropskoj uniji, a ona treba da kao država pokaže da poštuje evropske vrednosti", rekao je Blazi posle razgovora.

Francuski ministar je rekao kako je predaja Mladića Tribunalu važna za nastavak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruženju, ali i iz moralnih razloga, i zahvalio Draškoviću na snazi kojom brani tu tezu.

Drašković je rekao da nema nikakvog objašnjenja ni opravdanja zašto ta obaveza nije već ispunjena. On je rekao da su haški begunci i njihovi zaštitnici u Srbiji doveli Srbiju u tragičnu situaciju da je Hag prestonica zemlje, a da budućnost zavisi od onih koji beže od pravde. "Iz Pariza ih još jednom pitam zašto beže ako su nevini, zašto se plaše nevinosti, ali ako su počinili zločine, zašto Srbe i celu srpsku naciju koriste kao taoce", rekao je Drašković.

Jedna od tema razgovora bilo je i Kosovo, a Blazi je rekao da Francuska podržava pregovore i da se zalaže za postizanje rešenja koje će biti kompromisno i koje će doprineti stabilnosti i Kosova i celog regiona. "Smatram da pregovori moraju da budu završeni što je pre moguće i da za budući status Kosova treba naći rešenje koje će pomiriti prava i težnje srpskog i albanskog stanovništva na Kosovu", rekao je francuski ministar.

Drašković se složio da rešenje za Kosovo leži u kompormisu i precizirao da taj kompromis podrazumeva da budu zadovoljena sva legitimna prava albanske većine, ali i da prava Srba i drugih nealbanaca budu maksimalno zaštićena, a povelja Ujedinjenih nacija poštovana.

Drašković i Blazi potpisali su Sporazum o readmisiji kojim se dve zemlje obavezuju na prihvat svojih državljana koji nelegalno borave u drugoj zemlji. Potpisivanje Sporazuma o readmisiji s članicama EU jedan je od bitnih uslova za olakšice u viznom režimu za građane SCG i za stavljanje zemlje na belu šengensku listu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: