Detektovan uranijum-238 u železničkom vagonu sa gvožđem

Izvor: B92

Utorak, 25.11.2003.

14:55

Default images

Ministarstvo za zaštitu prirodnih bogatstva i životne sredine Srbije pristupilo je u utorak prinudnoj dekonatminaciji vagona, u kojem se nalazi 16.180 kilograma radioaktivnog otpadnog gvožđa i najavilo zakonom propisane mere protiv vlasnika tereta preduzeća "Kuzman" iz Sokobanje. Vagon je smeštenom na sporednom koloseku pruge Donje Međurovo kod Niša, a na osnovu stručnih mišljenja, u saopštenju resornog ministarstva, tvrdi se da "nije došlo do ugrožavanja zdravlja ljudi i životne sredine od radioaktiovne kontaminacije vagona i otpadnog gvožđa".

Ministarstvo podseća da je 18. oktobra ove godine na graničnom prelazu Ristovac vraćen iz Makedonije vagon, čijom je radiološkom kontrolom Institut za nuklearne nauke "Vinča" utvrdio radioaktovnst, koja je veća od granica propisanih Zakonom o zaštiti od jonizujućih zračenja i odgovarajućih propisa. Posle detaljnih merenja vagona koje je uradio Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika u Nišu, stručnjaci su u uzorku, koji se sastojao od metalnih delova na kojima je bila slepljena zemlja, otkrili radioaktivnu kontaminaciju uranom 238. Resorno ministarstvo je nakon toga donelo rešenje u kojem je preduzeću "Kuzman" zabranilo promet otpadnim gvožđem i naložilo mu da u roku od sedam dana od dana prijema rešenja, izvrši dekontaminacija vagona i otpadnog gvožđa. Pošto rešenje još nije sporovedeno resorno ministarstvo je pristupilo prinudnom izvršenju za koje je angažnovalo Instit za nukelarne nauke "Vinča". Ministarstvo je najavilo da će po sprovedenoj dekontaminaciji Institut sačiniti završni izveštaj i dostaviti ga javnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: